Burgery w domowej wersji

Proste, sycące, wyraziste w smaku. Popularne kotlety z bułką przyrządzone według naszych przepisów są równie pyszne jak te z ulicznych barów i na pewno dużo zdrowsze!

Burger z jajkiem
Burger z jajkiem123RF/PICSEL

Farmerskie z jajkiem sadzonym

Sposób przygotowania

1. Szalotkę obierz, posiekaj, dołóż mięso. Wbij 2 jajka. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Dobrze wyrób. Uformuj 4 kotlety, spłaszcz je tak, by miały owalny kształt i grubość ok. 2 cm. 

2. Hamburgery posmaruj z obu stron olejem. Szybko obsmaż na patelni grillowej (ok. 2 minuty). Przełóż na blachę. Piecz ok. 15 minut w 200°C. Jogurt połącz z curry i musztardą. 

3. Pod koniec pieczenia na każdym kotlecie połóż plasterek sera. Bułki rozetnij, zrumień je na patelni grillowej. Boczek wysmaż, potnij na kawałki. Sałatę opłucz, osusz. 

4. Z pozostałych jajek usmaż na oleju jajka sadzone. Na spodach bułek połóż listki sałaty, hamburgery, boczek oraz jajka. Polej sosem. Przykryj wierzchami bułek. Od razu podawaj.  

Burger z kiełkami
Burger z kiełkami123RF/PICSEL

Drobiowe z kiełkami

Sposób przygotowania

1. Czerstwą bułeczkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Wprost do masy przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj sól, pieprz, mielony imbir oraz paprykę (do smaku). 

2. Masę mięsną dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 okrągłe kotlety. Spłaszcz je dłonią. Z obu stron posmaruj je oliwą ziołową. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 8-10 minut. Od czasu do czasu obracaj. 

3. Bułki (np. kajzerki) rozetnij. Pomidory, ogórki i rzodkiewki umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki. Sałatę opłucz, osusz. Kiełki przelej na sitku wrzącą wodą, dobrze osącz. Rozcięte bułki przełóż przygotowanymi warzywami, kiełkami oraz kotletami. Od razu podawaj. 

Burger wegetariański
Burger wegetariański123RF/PICSEL

Brokułowe z kaszą

Sposób przygotowania

1. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj je w posolonej wodzie przez 10 minut. Kaszę jaglaną przelej kilkakrotnie na sitku wrzącą wodą. Potem przesyp do garnka. Wlej mleko. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dymki oczyść, grubo posiekaj. 

2. Miękki brokuł odcedź, rozgnieć widelcem. Ugotowaną kaszę przesyp do miseczki, przestudź. Dodaj brokuł, jajko, natkę, dymki, 1 łyżkę bułki tartej, szczyptę soli, gałkę i biały pieprz. Wyrób masę. Uformuj z niej 6 kotletów. Oprósz je z lekko z obu stron resztą bułki tartej. 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż kotlety. Smaż 5-6 minut. Od czasu do czasu obracaj. Podawaj w plackach tacos, z warzywami i sosem czosnkowym.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas