Burgery z cieciorki

Pomysł na pyszny obiad wegetariański.

Składniki

  • bułki do burgerów
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • plastry cukinii
  • ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)

Składniki - kotlety

  • 350 g gotowanej cieciorki z puszki np. marki Jasmeen
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje