Była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRL. Ewa Wachowicz robi ją w tortownicy

Galareta wieprzowa - jedno z popularnych dań barowych z czasów PRL. "Meduzę", bo tak nazywano ją ze względu na konsystencję, podawano zazwyczaj jako forma zakąski/zagryzki do wysokoprocentowych trunków. Do dziś niektórzy chętnie przygotowują ten specyficzny przysmak, korzystając ze sprawdzonych przepisów. Swój sposób na galaretkę wieprzową podzieliła się znana restauratorka Ewa Wachowicz. Jak przygotowuje ten hit z PRL-u? Sprawdźcie

Dania rodem z PRL-u. Co wspomina Ewa Wachowicz?
Dania rodem z PRL-u. Co wspomina Ewa Wachowicz? Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Galareta wieprzowa w tortownicy

Gdy mówimy o daniach rodem z PRL-u, najczęściej wymieniamy kultowe już zapiekanki czy mortadelę panierowaną. Na liście zabraknąć nie może także klasycznej galarety.  Ostatnio Ewa Wachowicz podzieliła się przepisami, które, jak przyznała, w jej subiektywnym przekonaniu, najbardziej oddają klimat PRL-u. - Muszę przyznać, że nie tylko z sentymentu, chętnie „wracam" do ich smaku i niejednokrotnie przygotowuję - dodała. Jednym z nich był właśnie przepis na galaretę wieprzową. -  Jeśli wolicie, to możecie zrobić analogicznie tylko z wykorzystaniem drobiu. Osobiście robię jedną dużą galaretkę w tortownicy, a następnie, po zastygnięciu, dzielę na porcje. Równie dobrze można jednak użyć kokilek i od razu zrobić pojedyncze porcje - wytłumaczyła znana restauratorka.

Przepisy na dania z PRL-u. Galareta wieprzowa

Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRL
Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRLEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki galarety wieprzowej: 

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • jajka przepiórcze
  • groszek zielony konserwowy
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • ocet
  • chrzan

Przygotowanie galarety wieprzowej:

  1. Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. 
  2. Przykryć i zagotować. 
  3. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
  4. Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Przykryć i gotować przez godzinę.
  6. Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. 
  7. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. 
  8. Ułożyć w tortownicy. 
  9. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. 
  10. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. 
  11. Wstawić do lodówki na całą noc. 
  12. Podawać pokrojone na kawałki - z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
"Alternatywy 4": Brigitte Bardot PRL-u żałuje, że zrezygnowała z bycia mamą...Interia.tv

***

Jak już w klimatach PRL jesteśmy, zapraszamy do wzięcia udziały w naszym quizie:

Quiz: Tym zajadaliśmy się w PRL-u. Ile z tych potraw pamiętasz?

Quiz: Tym zajadaliśmy się w PRL-u. Ile z tych potraw pamiętasz?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas