Była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRL. Ewa Wachowicz robi ją w tortownicy

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Dania rodem z PRL-u. Co wspomina Ewa Wachowicz?
Dania rodem z PRL-u. Co wspomina Ewa Wachowicz? Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Galareta wieprzowa w tortownicy 

Przepisy na dania z PRL-u. Galareta wieprzowa 

Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRL
Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRLEwa Wachowiczarchiwum prywatne
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • jajka przepiórcze
  • groszek zielony konserwowy
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • ocet
  • chrzan

Przygotowanie galarety wieprzowej:

  1. Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. 
  2. Przykryć i zagotować. 
  3. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
  4. Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Przykryć i gotować przez godzinę.
  6. Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. 
  7. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. 
  8. Ułożyć w tortownicy. 
  9. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. 
  10. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. 
  11. Wstawić do lodówki na całą noc. 
  12. Podawać pokrojone na kawałki - z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
"Alternatywy 4": Brigitte Bardot PRL-u żałuje, że zrezygnowała z bycia mamą...Interia.tv
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na