Cake pops
Cake pops to przepiękne i smaczne ciasteczka nabijane na patyki. Przypominają nieco znane i lubiane bajaderki.

Składniki
- 450 g pokruszonych suchych ciast (np. murzynek, babka, biszkopt)
- 120 g serka mascarpone
- 4 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (kanapkowego)
- 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
- 200 g gorzkiej czekolady
- kolorowe posypki
1. Kawałki ciasta łączymy w misce z mascarpone i kremem czekoladowym. Tworzymy z całości kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinna się chłodzić ok. 30 minut.2. Z masy formujemy wałek, odcinamy zeń równe kawałeczki (np. 3-4 cm), formujemy kulki. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy je do zamrażalnika na ok. 10 minut3. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej, mieszamy.4. Wyjmujemy z zamrażalnika schłodzone kulki. Końcówki patyków do szaszłyków zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy delikatnie w kulki (do połowy każdej kulki). Wykładamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy przez kolejne 10 minut.5. Podgrzewamy rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej ciasteczka i dekorujemy posypkami. Pozostawiamy do wyschnięcia.