Reklama

Reklama

Cake pops

Cake pops to przepiękne i smaczne ciasteczka nabijane na patyki. Przypominają nieco znane i lubiane bajaderki.

Czas przyrządzenia: 40 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 450 g pokruszonych suchych ciast (np. murzynek, babka, biszkopt)
  • 120 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (kanapkowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kolorowe posypki

1. Kawałki ciasta łączymy w misce z mascarpone i kremem czekoladowym. Tworzymy z całości kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinna się chłodzić ok. 30 minut.

2. Z masy formujemy wałek, odcinamy zeń równe kawałeczki (np. 3-4 cm), formujemy kulki. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy je do zamrażalnika na ok. 10 minut

3. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej, mieszamy.

4. Wyjmujemy z zamrażalnika schłodzone kulki. Końcówki patyków do szaszłyków zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy delikatnie w kulki (do połowy każdej kulki). Wykładamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy przez kolejne 10 minut.

5. Podgrzewamy rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej ciasteczka i dekorujemy posypkami. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje