Grecy zajadają ją z chlebem. Zmniejsza ryzyko chorób serca i spowalnia starzenie

Anna Czowalla

Grecka sałatka powstała w latach 60. lub wczesnych 70. XX wieku w ateńskiej dzielnicy Plaka, u stóp Akropolu
Grecka sałatka powstała w latach 60. lub wczesnych 70. XX wieku w ateńskiej dzielnicy Plaka, u stóp Akropolu123RF/PICSEL

Przysmak Greków. Dlaczego tak lubią sałatkę grecką?

Kompozycja kolorowej sałatki złożonej z sałaty, pomidorków, oliwek, sera feta i kawałków papryki na dużym talerzu, obok drewniana łyżka z pomidorkami koktajlowymi, oliwa w karafce oraz miseczka z oliwkami na błękitnym tle.
Sałatka z fetą jest prosta w przygotowaniu, a jako dodatek do grillowanych dań jest nieocenionainternet123RF/PICSEL

Kto powinien jeść grecką sałatkę?

Zobacz również:

    • osób po 50. roku życia: badania Valls-Pedret z University of Barcelona (2015), opublikowane w "JAMA Internal Medicine", wskazują, że dieta śródziemnomorska spowalnia procesy demencji i wspiera funkcje poznawcze. Likopen z pomidorów i zdrowe tłuszcze z oliwy to paliwo dla umysłu;
    • miłośników ekologii: wybierając sałatkę grecką, dbasz nie tylko o siebie, ale i o planetę. Analizy naukowców z University of Navarra (2018), pokazują, że dieta śródziemnomorska generuje mniejszy ślad węglowy niż diety oparte na mięsie. Lokalne, sezonowe składniki to wybór z myślą o przyszłości Ziemi;
    • fanów szybkich, zdrowych posiłków: nie masz czasu na gotowanie? Sałatka grecka to idealne rozwiązanie. W 10 minut przygotujesz danie, które łączy prostotę z bogactwem smaku i wartości odżywczych. Idealna na lunch do pracy lub lekką kolację.

    Jak zrobić prawdziwą grecką sałatkę?

    • 4 dojrzałe pomidory,
    • 2 ogórki gruntowe,
    • 1 czerwona cebula,
    • 200 g fety (pełnotłusta, najlepiej z lodówki),
    • 10-12 oliwek Kalamata,
    • 4 łyżki oliwy extra virgin,
    • Sok z ½ cytryny,
    • Sól morska, świeżo mielony pieprz,
    • Suszone oregano greckie.
    Apetyczna sałatka grecka w białej misce z pomidorami koktajlowymi, oliwkami, czerwonymi cebulami, kostkami sera feta i liśćmi bazylii. W tle kawałek chleba pita na drewnianym stole.
    Sałatka z fetą będzie idealnym dodatkiem do majówkowego grilla 123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    "Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat