Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im własnoręcznie zrobione lody!
Nie masz maszyny do lodów? Nie szkodzi! Wystarczy blender, kilka składników i ochota na coś zimnego. Zrób fit lody z banana i truskawek albo klasyczne, kremowe lody waniliowe na żółtkach i śmietance. Smacznie, domowo i bez chemii! To naprawdę prostsze niż myślisz!

Jedna łyżka i przepadniesz. Domowe lody, które uzależniają
Domowe lody to spełnienie marzeń każdego łasucha, który chce wiedzieć, co tak naprawdę wkłada do miseczki. Bez dziwnych dodatków, bez literek "E" w składzie - za to z pełnią smaku i satysfakcją, że zrobiło się je samemu. A co najlepsze - wcale nie trzeba mieć maszyny do lodów!
Wystarczą dobre składniki, blender i trochę cierpliwości. Można iść na skróty i zblendować zamrożonego banana z truskawkami albo masłem orzechowym - i voilà, mamy fit sorbet lub kremowe lody bananowe.
A można też pobawić się w lodziarza i przygotować klasyczne, aksamitne lody na żółtkach i śmietanie - jak z najlepszej cukierni.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów na lody: zdrowych, szybkich i tych bardziej klasycznych.
Zdrowe i ekspresowe lody
1. Lody bananowo-truskawkowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone i zamrożone
- 1 szklanka mrożonych truskawek (można je wcześniej pokroić na pół)
- kilka łyżek jogurtu
Wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe. Truskawki można wymienić na zamrożone jagody, maliny, wiśnie, brzoskwinie czy morele.
2. Lody bananowo-orzechowe:
- 2 dojrzałe banany, pokrojone i zamrożone
- 1 łyżka masła orzechowego 100 procent orzechów, z fistaszków lub orzechów laskowych
- kilka łyżek mleka roślinnego lub krowiego do blendowania
- opcjonalnie kilka daktyli
Wszystko blendujemy na gładką masę. W zależności od tego, z jakich orzechów jest masło orzechowe, taki smak będą miały lody. Dodatek daktyli nada lekko karmelowego smaku. Można polać lody czekoladą.
Blendujemy. Gotowe w 2 minuty! Smak przypomina lody karmelowe.
3. Lody mango z jogurtem:
- 1 dojrzałe mango lub szklanka mrożonego mango
- pół szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Miksujemy wszystko razem i gotowe!

Prawdziwe lody jak z lodziarni
1. Klasyczne lody waniliowe:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30 procent
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Podgrzej mleko ze śmietanką i wanilią.
- W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, powoli wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!).
- Przestudź, wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Zamroź - najlepiej mieszając co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny (żeby nie powstały kryształki lodu).
2. Lody czekoladowe:Jak wyżej, tylko zamiast wanilii - 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w ciepłym mleku. Pycha!
3. Lody kawowe:Jak baza waniliowa, ale do mleka dodaj 2 łyżki kawy rozpuszczalnej albo zaparz mocne espresso i dodaj do masy przed chłodzeniem.
4. Lody truskawkowe (na żółtkach i śmietanie):
- 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30 procent
- sok z połowy cytryny
- Umyj truskawki i zmiksuj je z sokiem z cytryny na mus.
- Mleko i śmietankę podgrzej.
- W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, wlej do nich ciepłe mleko ze śmietanką, podgrzewaj aż zgęstnieje (nie dopuszczaj do wrzenia!).
- Przestudź, połącz z musem truskawkowym i dokładnie wymieszaj.
- Schłodź porządnie w lodówce, potem zamroź - najlepiej mieszając co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny.