Chcesz zaskoczyć gości? Podaj im własnoręcznie zrobione lody!

Pyszne, świeże, aromatyczne i kremowe lody waniliowe - możesz przygotować je sama w domu
Pyszne, świeże, aromatyczne i kremowe lody waniliowe - możesz przygotować je sama w domu123RF/PICSEL

Jedna łyżka i przepadniesz. Domowe lody, które uzależniają

Zobacz również:

Zdrowe i ekspresowe lody

  • 2 dojrzałe banany, pokrojone i zamrożone
  • 1 szklanka mrożonych truskawek (można je wcześniej pokroić na pół)
  • kilka łyżek jogurtu
  • 2 dojrzałe banany, pokrojone i zamrożone
  • 1 łyżka masła orzechowego 100 procent orzechów, z fistaszków lub orzechów laskowych
  • kilka łyżek mleka roślinnego lub krowiego do blendowania
  • opcjonalnie kilka daktyli
  • 1 dojrzałe mango lub szklanka mrożonego mango
  • pół szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Porcja malinowego sorbetu podana w szklanej miseczce, ozdobiona świeżymi malinami, jagodami, listkiem mięty i serwowana na białym talerzyku z łyżeczką.
Lody z truskawek, banana i jogurtu to świetny pomysł na szybki i zdrowy deser dla wnuków123RF/PICSEL

Prawdziwe lody jak z lodziarni

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 procent
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Podgrzej mleko ze śmietanką i wanilią.
  2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, powoli wlewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!).
  3. Przestudź, wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Zamroź - najlepiej mieszając co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny (żeby nie powstały kryształki lodu).
  • 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30 procent
  • sok z połowy cytryny
  1. Umyj truskawki i zmiksuj je z sokiem z cytryny na mus.
  2. Mleko i śmietankę podgrzej.
  3. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, wlej do nich ciepłe mleko ze śmietanką, podgrzewaj aż zgęstnieje (nie dopuszczaj do wrzenia!).
  4. Przestudź, połącz z musem truskawkowym i dokładnie wymieszaj.
  5. Schłodź porządnie w lodówce, potem zamroź - najlepiej mieszając co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny.

Zobacz również:

Zamieszkanie: Ile kosztuje przydomowy schron? Cena dla wielu będzie zaskoczeniemAleksandra SuławaINTERIA.PL