Reklama

Reklama

Calzone na swojską nutę

Pieróg z ciasta do pizzy ze smakowitym nadzieniem!

Gospodarski z kukurydzą

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl. ciepłego mleka;

Składniki - farsz

  • 1 i 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół do pizzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 dużych plasterków szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przecier pomidorowy wymieszaj z ziołami do pizzy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw solą i pieprzem. 

2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj. Ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż plasterkami szynki. Posyp kukurydzą i serem. Placki złóż na pół. Zlep brzegi. Piecz po 20 min w 200 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje