Calzone na swojską nutę

Pieróg z ciasta do pizzy ze smakowitym nadzieniem!

Calzone z kukurydzą
Calzone z kukurydzą123RF/PICSEL

Gospodarski z kukurydzą

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przecier pomidorowy wymieszaj z ziołami do pizzy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw solą i pieprzem. 

2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj. Ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż plasterkami szynki. Posyp kukurydzą i serem. Placki złóż na pół. Zlep brzegi. Piecz po 20 min w 200 st. 

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Calzone
Calzone123RF/PICSEL

Pasterski z bryndzą

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj drożdże, wodę, mąkę, cukier, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Cukinię i paprykę oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa smaż na oliwie 5 min. Przestudź. Dodaj bryndzę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. 

2. Ciasto rozwałkuj. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na połowie placka rozłóż farsz. Placek złóż na pół. Zlep brzegi. Wierzch pieroga posmaruj oliwą. Piecz go 25 minut w temp. 190 st.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Calzone ze szpinakiem
Calzone ze szpinakiem123RF/PICSEL

Szpinakowy z indykiem

Sposób przygotowania

1. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zioła. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę. Szpinak rozmroź, podgrzewając na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i gałkę (do smaku). Przestudź. Wymieszaj z twarożkiem oraz indykiem pokrojonym na kawałeczki. 

2. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na połowie ciasta rozsmaruj farsz. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując falbankę. Piecz 20 min w 200 st.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Calzone z pieczarkami
Calzone z pieczarkami123RF/PICSEL

Pieczarkowy z szynką

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i olejem. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na oleju. Dołóż pieczarki. Smaż 3 min. Zdejmij z ognia. Szynkę pokrój na kawałki. Dodaj do pieczarek. Przypraw. 

2. Ciasto rozdziel, rozwałkkuj na 2 placki. Ułóż je na blasze z pergaminem. Na każdym placku połóż połowę farszu. Placki złóż. Zlep brzegi. Posmaruj jajkiem. Piecz 25-30 minut w 200 st. 

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas