Calzone na swojską nutę
Pieróg z ciasta do pizzy ze smakowitym nadzieniem!

Gospodarski z kukurydzą
Składniki
- 3 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 szkl. ciepłego mleka;
- farsz
- 1 i 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ziół do pizzy
- 3 ząbki czosnku
- 12 dużych plasterków szynki
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przecier pomidorowy wymieszaj z ziołami do pizzy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw solą i pieprzem. 2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj. Ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż plasterkami szynki. Posyp kukurydzą i serem. Placki złóż na pół. Zlep brzegi. Piecz po 20 min w 200 st.

Pasterski z bryndzą
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka + trochę oliwy do posmarowania ciasta
- sól
- farsz
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 20 dag bryndzy suszone oregano
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. W miseczce wymieszaj drożdże, wodę, mąkę, cukier, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Cukinię i paprykę oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa smaż na oliwie 5 min. Przestudź. Dodaj bryndzę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. 2. Ciasto rozwałkuj. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na połowie placka rozłóż farsz. Placek złóż na pół. Zlep brzegi. Wierzch pieroga posmaruj oliwą. Piecz go 25 minut w temp. 190 st.

Szpinakowy z indykiem
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżeczka suszonych ziół (np. tymianku, bazylii)
- farsz
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- po 20 dag twarożku oraz wędzonego fileta indyka
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania
1. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, oliwę oraz sól i zioła. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę. Szpinak rozmroź, podgrzewając na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i gałkę (do smaku). Przestudź. Wymieszaj z twarożkiem oraz indykiem pokrojonym na kawałeczki. 2. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na połowie ciasta rozsmaruj farsz. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując falbankę. Piecz 20 min w 200 st.

Pieczarkowy z szynką
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. maślanki
- po 1 łyżeczce soli i cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 dag drożdży
- farsz
- po 30 dag szynki gotowanej i pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i olejem. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na oleju. Dołóż pieczarki. Smaż 3 min. Zdejmij z ognia. Szynkę pokrój na kawałki. Dodaj do pieczarek. Przypraw. 2. Ciasto rozdziel, rozwałkkuj na 2 placki. Ułóż je na blasze z pergaminem. Na każdym placku połóż połowę farszu. Placki złóż. Zlep brzegi. Posmaruj jajkiem. Piecz 25-30 minut w 200 st.