Calzone z jajkiem

Wielki pieróg z ciasta pizzowego tym razem w wersji z jajkiem. Wystarczająco duży, by się podzielić, choć raczej nie będziecie chcieli tego robić...

Takie calzone można podać np. na późnie śniadanie
Takie calzone można podać np. na późnie śniadaniemateriały prasowe

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, zaczyn, wyrabiamy przez ok. 4 minuty, a następnie dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy do połączenia składników.

Przykrywamy ciasto, odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie formujemy kulkę, spłaszczamy dłońmi, nadając jej okrągły kształt.

Na środku, omijając brzegi, rozsmarowujemy pastę pomidorową, po okręgu układamy pomidorki, ser, w środek wbijamy jajko, posypujemy je solą i świeżą bazylią. Lepimy dużego pieroga.

Pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach C - przed włożeniem do piekarnika lub w piekarniku tuż po włożeniu spryskujemy ciasto wodą.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowymPolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas