Reklama

Reklama

Calzone z jajkiem

Wielki pieróg z ciasta pizzowego tym razem w wersji z jajkiem. Wystarczająco duży, by się podzielić, choć raczej nie będziecie chcieli tego robić...

Składniki na zaczyn

  • 250 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto właściwe

  • 80 g mąki ryżowej
  • 65 g mąki z sorgo
  • 25 g skrobi ryżowej
  • 20 g mąki sojowej
  • 15 g tapioki
  • 10 g łuski babki jajowatej
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 45 ml pasty pomidorowej
  • wegański zamiennik mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe – według uznania
  • 1 jajko
  • świeża bazylia
  • sól

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, odstawiamy.

Reklama

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, zaczyn, wyrabiamy przez ok. 4 minuty, a następnie dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy do połączenia składników.

Przykrywamy ciasto, odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie formujemy kulkę, spłaszczamy dłońmi, nadając jej okrągły kształt.

Na środku, omijając brzegi, rozsmarowujemy pastę pomidorową, po okręgu układamy pomidorki, ser, w środek wbijamy jajko, posypujemy je solą i świeżą bazylią. Lepimy dużego pieroga.

Pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach C - przed włożeniem do piekarnika lub w piekarniku tuż po włożeniu spryskujemy ciasto wodą.

Przepis pochodzi z książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki" Agnieszki Bednarskiej

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje