Calzone z jajkiem
Wielki pieróg z ciasta pizzowego tym razem w wersji z jajkiem. Wystarczająco duży, by się podzielić, choć raczej nie będziecie chcieli tego robić...

Składniki
na zaczyn
- 250 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
na ciasto właściwe
- 80 g mąki ryżowej
- 65 g mąki z sorgo
- 25 g skrobi ryżowej
- 20 g mąki sojowej
- 15 g tapioki
- 10 g łuski babki jajowatej
- 15 ml oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
na nadzienie
- 45 ml pasty pomidorowej
- wegański zamiennik mozzarelli
- pomidorki koktajlowe – według uznania
- 1 jajko
- świeża bazylia
- sól
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, zaczyn, wyrabiamy przez ok. 4 minuty, a następnie dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy do połączenia składników.
Przykrywamy ciasto, odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie formujemy kulkę, spłaszczamy dłońmi, nadając jej okrągły kształt.
Na środku, omijając brzegi, rozsmarowujemy pastę pomidorową, po okręgu układamy pomidorki, ser, w środek wbijamy jajko, posypujemy je solą i świeżą bazylią. Lepimy dużego pieroga.
Pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach C - przed włożeniem do piekarnika lub w piekarniku tuż po włożeniu spryskujemy ciasto wodą.
Przepis pochodzi z książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki" Agnieszki Bednarskiej
***
Zobacz także: