Cappuccino
Czasami potrzebujemy oderwać się od codzienności. Pomoże nam w tym wyśmienity torcik cappuccino. Smacznego!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
Masa I:
- 25 dag mrożonych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Masa II
- 2 torebki cappuccino czekoladowego
- 4 op. bitej śmietany (śnieżki)
- pół litra mleka
- 2 i pół łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: ubij białka na sztywno. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 180˚C). Odstaw, aby ostygł.
2. Masa I: obie galaretki rozpuść w pół litra wrzątku. Dodaj wiśnie. Tężejącą masę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki, aby dobrze zastygła.
3. Masa II: zagotuj mleko z kawą cappucino. Ostudź, ubij ze śnieżkami. Żelatynę namocz i rozpuść w pół szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie, wymieszaj z pianką. Krem wyłóż na masę wiśniową. Wstaw do lodówki. Posyp startą gorzką czekoladą.
Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,10 zł.
Przepis przysłała Maria Tarnopolska z Gębiczyna