Reklama

Reklama

Cappuccino

Czasami potrzebujemy oderwać się od codzienności. Pomoże nam w tym wyśmienity torcik cappuccino. Smacznego!

Składniki:


Reklama

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao


Masa I:

  • 25 dag mrożonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe


Masa II

  • 2 torebki cappuccino czekoladowego
  • 4 op. bitej śmietany (śnieżki)
  • pół litra mleka
  • 2 i pół łyżki żelatyny


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: ubij białka na sztywno. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 180˚C). Odstaw, aby ostygł.

2. Masa I: obie galaretki rozpuść w pół litra wrzątku. Dodaj wiśnie. Tężejącą masę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki, aby dobrze zastygła.

3. Masa II: zagotuj mleko z kawą cappucino. Ostudź, ubij ze śnieżkami. Żelatynę namocz i rozpuść w pół szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie, wymieszaj z pianką. Krem wyłóż na masę wiśniową. Wstaw do lodówki. Posyp startą gorzką czekoladą.

Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,10 zł.

Przepis przysłała Maria Tarnopolska z Gębiczyna

Dowiedz się więcej na temat: ciasto cappuccino

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje