Składniki na 12 porcji: - 4 jajka, - 400 g cukru, - 2 opakowania cukru waniliowego, - szczypta soli, - 75 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 25 g mąki ziemniaczanej, - 50 g mielonych migdałów bez skórki, - 150 g gorzkiej czekolady, - 50 g orzeszków pistacjowych, - 150 g owoców kandyzowanych, - 9 listków żelatyny, - 500 g śmietany, - 750 g sera ricotta, - 4 łyżki likieru Maraschino Przygotowanie: Na ciasto biszkoptowe: jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę dodając 100 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodać żółtko i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną zmieszać razem. Porcjami przesiewać do masy mieszając. Dodać mielone migdały. Dno okrągłej formy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 25 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto można przykryć. Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić. Górną część pokroić na 8 kawałków (jak tort). Głęboką kulistą miskę (średnica 26 cm - mierzona przy krawędzi) wyłożyć folią spożywczą. Kawałki biszkoptu układać w misce szpicami do dołu. Czekoladę, pistacje, i owoce kandyzowane grubo pokroić. 125 ml wody i 300 g cukru zagotować w rondelku i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Syrop zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Śmietanę mocno ubić. Ser riccota włożyć do miski i wyrobić na gładką masę przy pomocy robota kuchennego. Dodać syrop i likier. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w małym rondelku na słabym ogniu. Stopniowo wmieszać kilka łyżek sera, następnie żelatynę z serem dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Nieco bakalii i czekolady odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do masy. Powstały krem odstawić na 4-6 minut w zimne miejsce, a kiedy zacznie tężeć, stopniowo wmieszać bitą śmietanę. Krem nałożyć do miski z biszkoptami i przykryć pozostałym blatem ciasta. Odstawić na noc w zimne miejsce. Ostrożnie wyjąć z miski, zdjąć folię. 250 g śmietany mocno ubić dodając paczkę cukru waniliowego. Śmietanę rozsmarować na torcie. Dekorować bakaliami i czekoladą. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal Kalkulator kalorii Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!