Casserole z boczkiem i szynką
Casserole to danie wieloskładnikowe jednogarnkowe na ciepło, a ściślej zapiekanka z piekarnika. To obiadowa propozycja, która zawsze trafia w dziesiątkę.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 30 g szynki
- 30 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
- olej
- sól, pieprz
- majeranek, zioła prowansalskie
- dowolna zielenina
- przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plasterki. Boczek, szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą , pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, wykładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażonych wędlin z cebulą, ponownie dokładamy ziemniaki, wędliny i na koniec ziemniaki. Warstwy ziemniaczane możemy dodatkowo oprószyć przyprawą do ziemniaków. Wierzch zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy startym serem oraz przyprawami. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżą zieleniną.