Casserole z boczkiem i szynką

Casserole to danie wieloskładnikowe jednogarnkowe na ciepło, a ściślej zapiekanka z piekarnika. To obiadowa propozycja, która zawsze trafia w dziesiątkę.

Zastąpi dwudaniowy obiad
Zastąpi dwudaniowy obiad123RF/PICSEL

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plasterki. Boczek, szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą , pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy, wykładamy warstwę ziemniaków, następnie podsmażonych wędlin z cebulą, ponownie dokładamy ziemniaki, wędliny i na koniec ziemniaki. Warstwy ziemniaczane możemy dodatkowo oprószyć przyprawą do ziemniaków. Wierzch zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy startym serem oraz przyprawami. Zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotową zapiekankę posypujemy świeżą zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas