Reklama

Reklama

Cebulki z różowym ryżem

Aromatyczne i efektowne danie, a jednocześnie szalenie proste!

Składniki

  • 12 niedużych cebulek
  • 1,5 szklanki surowego ryżu
  • kilka plastrów wędzonego boczku (4-6)
  • 2 łyżki soku z buraka do zabarwienia ryżu
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • czosnek
  • tymianek
  • ew. susz. lawenda
  • olej

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z buraka  (jeśli chcesz, możesz go dodać jeszcze więcej niż w przepisie, wówczas  kolor będzie bardziej intensywny). Boczek pokrój i przesmaż na patelni. 

Reklama

2. Cebulki oczyść, obierz i ostrożnie wydrąż. Środki posiekaj drobno  i zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek. Następnie połącz z ryżem, boczkiem i dopraw solą, pieprzem i ziołami. Farszem nadziej cebulki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje