Cenna odżywczo zupa
Pokolenie naszych babć nie borykało się z nadwagą. Ważne dla nich było, by przed drugim daniem zjeść pożywną zupę.
Zupa wypełni żołądek, ale też dostarczy cennych składników odżywczych. Kompozycja tych warzyw delikatnie, ale skutecznie obudzi nasz przewód pokarmowy do działania.
Marchew, ziemniaki, seler korzeniowy, por, korzeń pietruszki, cebula, czosnek: tani i łatwo dostępny zestaw warzyw, dzięki któremu w prosty sposób przygotujemy pożywny posiłek. Aby ugotować zupę dla czterech dorosłych osób potrzebne nam będą następujące ilości składników: kilogram ziemniaków, dwie marchewki, dwie pietruszki, średniej wielkości seler, cały por, dwie cebule, dwa ząbki czosnku. Wszystkie warzywa (oprócz czosnku) myjemy, obieramy i kroimy w duże, niedbałe kawałki.
Dokładnie mieszamy i wrzucamy do płaskiego garnka na rozgrzany olej (najlepiej rzepakowy). Obficie obsypujemy przyprawami i ziołami, które nie tylko wzbogacą smak, ale utrwalą też rozgrzewającą moc posiłku. Doskonale sprawdza się w tej roli suszony rozmaryn, kurkuma, sproszkowany imbir, tymianek i czarny pieprz. Przykrywamy garnek i dusimy warzywa kilka minut, następnie zalewamy całość wrzątkiem tak, by woda przykryła warzywa i gotujemy, aż wszystkie będą miękkie. Wciskamy czosnek i sok z połówki cytryny