Cepeliny z mięsem
Polski przysmak.
Składniki:
Ciasto:
- 20 średniej wielkości ziemniaków
- 1 jajko
Farsz:
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki bulionu wołowego
Do polania:
- 4 łyżki oleju
- 10 dag boczku
- 1 cebula
- sól, pieprz, suszony majeranek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, 5 gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i bulionem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz majerankiem. Pozostałe ziemniaki zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Odstaw na 10 minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób.
2. Z ciasta formuj placki, kładź na nich po porcji farszu i formuj owalne podłużne kluski. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 25 minut od wypłynięcia. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go z cebulką na oleju. Polej gotowe cepeliny.