Cepeliny z mięsem

Polski przysmak.

Cepeliny z mięsem
Cepeliny z mięsem 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 jajko

Farsz:

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bulionu wołowego

Do polania:

  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, suszony majeranek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, 5 gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i bulionem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz majerankiem. Pozostałe ziemniaki zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Odstaw na 10 minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób.

2. Z ciasta formuj placki, kładź na nich po porcji farszu i formuj owalne podłużne kluski. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 25 minut od wypłynięcia. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go z cebulką na oleju. Polej gotowe cepeliny.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas