Cesarski przysmak rodem z Austrii. Puszysty omlet hitem weekendowych śniadań
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czy można zajadać się deserem na śniadanie? Jeśli mamy wyjątkową ochotę, by zacząć dzień od czegoś słodkiego, a zarazem sycącego, przygotujmy kaiserchmarrn. Pod tajemniczą nazwą kryje się omlet cesarski, zachwycający puszystą konsystencją, którego smak dopełniają pełne słodyczy dodatki. Jak przygotować go w domu? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czym jest kaiserchmarrn?
Zwolennikom śniadań na słodko zdecydowanie do gustu przypadnie kaiserchmarrn, czyli omlet na słodko. To doskonały pomysł na leniwe weekendowe śniadanie, kiedy nie goni nas czas. Puszyste danie doskonale komponuje się ze świeżymi lub mrożonymi owocami, gęstą konfiturą i polewą czekoladową.
Skąd wzięła się nazwa omlet cesarski? Kaiserschmarrn to austriacki deser, na który składa się puszysty omlet na bazie jajek. Czym różni się od tradycyjnie przygotowywanych omletów? Ważnym krokiem jest pocięcie go na mniejsze kawałki, najlepiej jeszcze na patelni. Austriacy zajadają się nim w wersji słodkiej, a przyrządza się go z mleka, mąki, jajek, cukru pudru i odrobiny soli. W austriackich domach podaje się go z sosem śliwkowym i rodzynkami.
Omlet cesarski - co jest niezbędne?
Niewielkie i mocno puszyste placuszki na bazie kilku składników to świetny pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły nam się owsianki, płatki z mlekiem czy powtarzalne kanapki, zdecydujmy się na omlet cesarski.
Składniki na omlet cesarski
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki masła do smażenia
Dodatkowo
- ulubiony dżem lub konfitura
- kilka truskawek
- kilka borówek
- cukier puder do oprószenia
- kilka kostek roztopionej czekolady mlecznej lub deserowej
Jak przygotować omlet cesarski w domu?
- Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je ze szczyptą soli przez 4-5 minut na wysokich obrotach miksera.
- Do żółtek dolewamy mleko, dosypujemy mąkę pszenną oraz cukier puder. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia.
- Całość miksujemy na puszystą i jasnożółtą masę, a na sam koniec łyżką dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy porcję masy jajecznej, wyrównujemy powierzchnię i smażymy przez 4-5 minut.
- Gdy omlet zrumieni się od spodu, przewracamy go na drugą stronę. Na tym etapie rozrywamy danie na mniejsze kawałki za pomocą łopatki.
- Tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Sprawdź również: