Chrupiące skorupki ze słodkim kremem. Takim ptysiom trudno się oprzeć

Jak upiec delikatne i puszyste ptysie?
Jak upiec delikatne i puszyste ptysie?123RF/PICSEL

Krem budyniowy do ptysiów - jak zrobić?

  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 2 szklanki mleka (ok.500 ml)
  • 3-4 łyżki cukru białego
  1. Masło wyciągamy z lodówki, kroimy w niewielką kostkę i pozostawiamy na 2 godziny do nabrania temperatury pokojowej. Finalnie powinno być miękkie, ale nie rozpływać się w opakowaniu.
  2. Do niewielkiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Pozostałe w szklance mleko mieszamy z proszkiem budyniowym.
  3. Kiedy mleko z cukrem zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy dobrze rozmieszany proszek budyniowy.
  4. Składniki energicznie mieszamy aż do ponownego zagotowania i nabrania gęstej konsystencji. Kiedy tak się stanie, ściągamy z palnika, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub spożywczej i pozostawiamy do ostudzenia.
  5. Do wysokiej miski wrzucamy masło pokrojone w kostkę i zaczynamy ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Po kilku minutach zauważymy, że masa zyskała jasny kolor i puszystą konsystencję.
  6. Na tym etapie zaczynamy stopniowo dodawać przestudzony budyń i krótko miksujemy po każdej porcji. Po dokładnym wymieszaniu kremu budyniowego wkładamy go do lodówki na minimum godzinę, by stężał.

Ciasto ptysiowe

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie nie wymaga wybitnych umiejętności
Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie nie wymaga wybitnych umiejętności123RF/PICSEL
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 5 dużych jajek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ptysie na tłusty czwartek - przepis

  1. W garnku umieszczamy wodę oraz masło, a następnie umieszczamy na palniku, ustawiamy średnią moc i doprowadzamy składniki do wrzenia. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość intensywnie mieszamy. 
  2. Gorącą masę natychmiast przekładamy do misy miksera i zaczynamy ją ucierać do momentu, aż wytraci temperaturę. Kolejny krok polega na pojedynczym wlewaniu jajek i krótkim miksowaniu. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy na nim porcję oleju roślinnego. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę porcje o średnicy 3-4 cm, zachowując odstępy między kolejnymi. 
  4. Ptysie wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy w 200 st. C przez ok. 30 minut. Pamiętajmy, by nie otwierać urządzenia w trakcie działania, gdyż ryzykujemy, że ciastka opadną. 
  5. Upieczone ptysie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia. W kolejnym kroku kroimy je w poprzek i napełniamy domowym kremem budyniowym. 
  6. Na koniec delikatnie przykrywamy masę górną częścią ptysia i obficie posypujemy cukrem pudrem. Takie słodkości raz, dwa znikną z talerzy. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv