Omlet rób tylko w ten sposób. Będzie cudownie puszysty

Omlet z truskawkami — prosty i pyszny
Omlet z truskawkami — prosty i pyszny123RF/PICSEL

Puszysty omlet na słodko to przysmak dla dużych i małych

Ekspresowe obieranie truskawekInteria KulinariaInteria Kulinaria

Omlet z truskawkami na dwa sposoby

Jak zrobić dobry omlet? Przepis na omlet z truskawkami

  • 2 duże jajka;
  • pół szklanki maślanki, ewentualnie mleka;
  • 50 g mąki pszennej;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • truskawki — kilka sztuk, wedle uznania.
Jeśli masz ochotę, do omletu dodaj także inne owoce
Jeśli masz ochotę, do omletu dodaj także inne owoce123RF/PICSEL
  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka połącz z maślanką (lub mlekiem), wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy.
  3. Wsyp odrobinę soli do białek i ubij na sztywną pianę. Powinno zająć to nie więcej niż cztery minuty.
  4. Pianę z białek przełóż do masy z żółtek, mąki i maślanki. Krótko wymieszaj.
  5. Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na kawałki truskawki, możesz też zostawić je na koniec.
  6. Masło rozgrzej na patelni, ustaw niewielki płomień, wlej jajeczną masę i przykryj pokrywką.
  7. Omlet powinien lekko podrosnąć. Ostrożnie odwróć go na lewą stronę i ponownie przykryj patelnię.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?