Omlet rób tylko w ten sposób. Będzie cudownie puszysty

Wiosna i lato to idealny czas, aby wzbogacić jadłospis sezonowymi owocami. Udało ci się znaleźć na targu dorodne i pachnące truskawki? Trudno im się oprzeć, więc część z nich zapewne zjesz bez zbędnych dodatków. Pamiętaj jednak, by zachować porcję do zrobienia omletu z truskawkami. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, ale smakuje po królewsku.

Omlet z truskawkami — prosty i pyszny
Omlet z truskawkami — prosty i pyszny123RF/PICSEL

Puszysty omlet na słodko to przysmak dla dużych i małych

Omlet na śniadanie jest sposobem na udane rozpoczęcia dnia. Od razu milej wstaje się w łóżka, gdy w perspektywie mamy smaczny posiłek. Praca nad przepisem na omlet na słodko nie zajmuje dużo czasu, a wiadomo, że o poranku każda minuta jest na wagę złota.

Sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, więc śniadanie to kapitalny moment na to, aby znaleźć dla nich kolejne zastosowanie i nacieszyć się słodkim smakiem, póki są dostępne. Omlet z truskawkami zjesz ze smakiem nie tylko rano. Stanowi niebanalną propozycję na deser lub podwieczorek. Przygotuj go dla gości w ramach letniego poczęstunku, gdy niespodziewanie wpadną z wizytą. Idziemy o zakład, że zapytają o dokładki.

Omlet z truskawkami na dwa sposoby

Zanim zapoznasz się z recepturą dania, weź pod uwagę, że do wykonania truskawkowego omletu możesz podejść dwojako. Część kucharzy łączy owoce z jajkami jeszcze przed smażeniem. Inni wolą nałożyć je na usmażony omlet. Przepis, który proponujemy poniżej, pozwoli ci na kulinarną dowolność. Samodzielnie zdecyduj, w jakiej formie omlet smakuje ci najbardziej.

Jak zrobić dobry omlet? Przepis na omlet z truskawkami

Atutem potrawy jest to, że do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów. W sam raz, gdy nie masz czasu na robienie dużych zakupów i bieganie po sklepach z egzotycznymi artykułami.

Lista składników:

  • 2 duże jajka;
  • pół szklanki maślanki, ewentualnie mleka;
  • 50 g mąki pszennej;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • truskawki — kilka sztuk, wedle uznania.
Jeśli masz ochotę, do omletu dodaj także inne owoce
Jeśli masz ochotę, do omletu dodaj także inne owoce123RF/PICSEL

Przygotowanie omletu z truskawkami krok po kroku:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka połącz z maślanką (lub mlekiem), wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy.
  3. Wsyp odrobinę soli do białek i ubij na sztywną pianę. Powinno zająć to nie więcej niż cztery minuty.
  4. Pianę z białek przełóż do masy z żółtek, mąki i maślanki. Krótko wymieszaj.
  5. Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na kawałki truskawki, możesz też zostawić je na koniec.
  6. Masło rozgrzej na patelni, ustaw niewielki płomień, wlej jajeczną masę i przykryj pokrywką.
  7. Omlet powinien lekko podrosnąć. Ostrożnie odwróć go na lewą stronę i ponownie przykryj patelnię.

Omlet będzie gotowy, gdy zyska złocistą barwę. Świeże truskawki możesz ułożyć na połowie i przykryć je drugą częścią. Sposób podania zależy wyłącznie od ciebie.

Rada: Z podanej ilości składników najwygodniej będzie przygotować omlet na patelni o średnicy 20-22 centymetrów.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas