Omlet rób tylko w ten sposób. Będzie cudownie puszysty
Wiosna i lato to idealny czas, aby wzbogacić jadłospis sezonowymi owocami. Udało ci się znaleźć na targu dorodne i pachnące truskawki? Trudno im się oprzeć, więc część z nich zapewne zjesz bez zbędnych dodatków. Pamiętaj jednak, by zachować porcję do zrobienia omletu z truskawkami. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, ale smakuje po królewsku.
Spis treści:
Puszysty omlet na słodko to przysmak dla dużych i małych
Omlet na śniadanie jest sposobem na udane rozpoczęcia dnia. Od razu milej wstaje się w łóżka, gdy w perspektywie mamy smaczny posiłek. Praca nad przepisem na omlet na słodko nie zajmuje dużo czasu, a wiadomo, że o poranku każda minuta jest na wagę złota.
Sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, więc śniadanie to kapitalny moment na to, aby znaleźć dla nich kolejne zastosowanie i nacieszyć się słodkim smakiem, póki są dostępne. Omlet z truskawkami zjesz ze smakiem nie tylko rano. Stanowi niebanalną propozycję na deser lub podwieczorek. Przygotuj go dla gości w ramach letniego poczęstunku, gdy niespodziewanie wpadną z wizytą. Idziemy o zakład, że zapytają o dokładki.
Sprawdź: Początek lata w kuchni Ewy Wachowicz
Omlet z truskawkami na dwa sposoby
Zanim zapoznasz się z recepturą dania, weź pod uwagę, że do wykonania truskawkowego omletu możesz podejść dwojako. Część kucharzy łączy owoce z jajkami jeszcze przed smażeniem. Inni wolą nałożyć je na usmażony omlet. Przepis, który proponujemy poniżej, pozwoli ci na kulinarną dowolność. Samodzielnie zdecyduj, w jakiej formie omlet smakuje ci najbardziej.
Jak zrobić dobry omlet? Przepis na omlet z truskawkami
Atutem potrawy jest to, że do jej zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów. W sam raz, gdy nie masz czasu na robienie dużych zakupów i bieganie po sklepach z egzotycznymi artykułami.
Lista składników:
- 2 duże jajka;
- pół szklanki maślanki, ewentualnie mleka;
- 50 g mąki pszennej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- truskawki — kilka sztuk, wedle uznania.
Przygotowanie omletu z truskawkami krok po kroku:
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka połącz z maślanką (lub mlekiem), wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy.
- Wsyp odrobinę soli do białek i ubij na sztywną pianę. Powinno zająć to nie więcej niż cztery minuty.
- Pianę z białek przełóż do masy z żółtek, mąki i maślanki. Krótko wymieszaj.
- Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na kawałki truskawki, możesz też zostawić je na koniec.
- Masło rozgrzej na patelni, ustaw niewielki płomień, wlej jajeczną masę i przykryj pokrywką.
- Omlet powinien lekko podrosnąć. Ostrożnie odwróć go na lewą stronę i ponownie przykryj patelnię.
Omlet będzie gotowy, gdy zyska złocistą barwę. Świeże truskawki możesz ułożyć na połowie i przykryć je drugą częścią. Sposób podania zależy wyłącznie od ciebie.
Rada: Z podanej ilości składników najwygodniej będzie przygotować omlet na patelni o średnicy 20-22 centymetrów.
Polecamy: