Puszysty jak chmurka omlet babuni. Smakowite śniadanie z prostych składników

Nadeszła pora śniadania, masz ogromną ochotę na smakowity omlet, ale nie do końca wiesz, jak go przygotować? Zdradzamy proste babcine sztuczki, dzięki którym za każdym razem wyjdzie idealnie napowietrzony oraz puszysty. Możesz podać go w najprostszej wersji albo podkręcić wrażenia kulinarne kilkoma dodatkami. Już teraz sprawdź, w czym tkwi sekret udanego omletu.

Puszysty omlet to idealna propozycja śniadaniowa
Puszysty omlet to idealna propozycja śniadaniowa123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby omlet był bardziej puszysty?

Słodkie omlety z owocami i cukrem pudrem, a może podane na wytrawnie, z warzywami, posypane serem lub polane domowym sosem. Niezależnie od rodzaju, wszystkie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowo wysokich umiejętności kulinarnych. Jak zrobić bardzo puszysty omlet? Kluczowe jest trzymanie się kilku prostych kroków.

Podstawą omletu są jajka i to od ich odpowiedniego napowietrzenia zależy powodzenie w smażeniu omletu. Najczęściej szybko mieszamy je widelcem, dodajemy przyprawy i wlewamy na patelnię. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie potraktowanie ich mikserem. Część specjalistów doradza także osobne ubicie białek oraz żółtek, a dopiero na końcu połączenie ich we wspólną masę. Trikiem na uzyskanie lekkiego jak chmurka omletu jest dosypanie do składników odrobiny proszku do pieczenia.

Jak przyprawić omlet?

Siła omletu tkwi w jego prostocie. Nie potrzebujemy wcale licznych dodatków, by cieszyć się smakiem dania. W trakcie gotowania nie warto jednak zapominać o przyprawach, to właśnie one nadają potrawie charakteru. Co można dodać do omletu? Podstawą są przede wszystkim pieprz i sól, reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji.

Odpowiednie przyprawy dodadzą smaku omletowi
Odpowiednie przyprawy dodadzą smaku omletowi123RF/PICSEL

Kucharze najczęściej polecają:

  • czosnek,
  • cebulę,
  • wędzoną paprykę,
  • papryczkę chilli,
  • sos sojowy,
  • sezam,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • przyprawę do piernika.

Klasyczny omlet - przepis krok po kroku

Idealnie napowietrzony i puszysty omlet to dokonała alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek na twardo. Pierwsze receptury na danie wywodzą się ze starożytnego Rzymu, a w Polsce rarytasem zajadała się już królowa Marysieńka, żona króla Jana III Sobieskiego.

Składniki na omlet idealny

  • 2 duże jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie omletu

Do miski wbijamy jajka, napowietrzamy je trzepaczką lub mikserem, a następnie dolewamy mleko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Suchą patelnię stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, rozgrzewamy porcję masła i wlewamy maję jajeczną.

Składniki smażymy bez przykrycia do momentu, aż brzegi ładnie się zetną. Kiedy tak się stanie, delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i podsmażamy jeszcze kilka minut.

Gotowy omlet podajemy ze świeżym pieczywem oraz ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z domową konfiturą czy dżemem, a także szczypiorkiem, szpinakiem, serem lub szynką. Smacznego!

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas