Ćevapcići czyli pikantne mielone
Ta chorwacka potrawa to pikantna wersja polskich mielonych. Latem można przygotować ją również na grillu.
Składniki:
- 750 g mielonej wołowiny
- 40 g masła
- po łyżeczce nasion kolendry i kminku
- szczypta pieprzu czarnego i cayenne
- cytryna
- listki mięty
- pita
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mielone mięso, masło i przyprawy (najlepiej rękami). Wstaw na godzinę do lodówki.
Zwilż dłonie i formuj kotleciki długości 10 cm, szer. 4 cm. Piecz je na grillu ogrodowym lub w piekarniku ustawionym na funkcję grillowania ok. 15 minut, obracając je często. Dobrze upieczone kotleciki będą miękkie i zyskają brązowo-złoty kolor.
Podawaj od razu, z cząstkami cytryny i ciepłą pitą. Nasza rada: Tradycyjnym dodatkiem jest zielona sałatka.