Ćevapcići czyli pikantne mielone

Ta chorwacka potrawa to pikantna wersja polskich mielonych. Latem można przygotować ją również na grillu.

Ćevapcići
Ćevapcići123RF/PICSEL

Składniki:

  • 750 g mielonej wołowiny
  • 40 g masła
  • po łyżeczce nasion kolendry i kminku
  • szczypta pieprzu czarnego i cayenne
  • cytryna
  • listki mięty
  • pita

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mielone mięso, masło i przyprawy (najlepiej rękami). Wstaw na godzinę do lodówki.

Zwilż dłonie i formuj kotleciki długości 10 cm, szer. 4 cm. Piecz je na grillu ogrodowym lub w piekarniku ustawionym na funkcję grillowania ok. 15 minut, obracając je często. Dobrze upieczone kotleciki będą miękkie i zyskają brązowo-złoty kolor.

Podawaj od razu, z cząstkami cytryny i ciepłą pitą. Nasza rada: Tradycyjnym dodatkiem jest zielona sałatka.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas