CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

Masz ochotę na oryginalne danie? Wypróbuj tego przepisu!

Chaczapuri
Chaczapurimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Zagniatamy (ręcznie albo robotem z hakiem) dodając pod koniec olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić objętość). Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc "łódki". Tak przygotowane napełniamy serowym farszem, boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego na 220 C piekarnika na ok. 15-17 minut i pieczemy na złoto. Po tym czasie za pomocą widelca lekko rozsuwamy  serowy farsz, wkładamy żółtko i dopiekamy ok. 2-3 minuty. Podajemy gorące ze świeżym szczypiorkiem!

Smacznego!

Bruschetta - przepisInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas