Reklama

Reklama

CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

Masz ochotę na oryginalne danie? Wypróbuj tego przepisu!

Składniki

  • mąka pszenna - 300 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • ciepła woda - 150 ml
  • jogurt naturalny - 200 g
  • olej - 2 łyżki
  • ser Radamer Serenady - ok.300 g
  • żółtko - 3 szt
  • kukurydza (ziarna) - 150 g
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano suszone

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Zagniatamy (ręcznie albo robotem z hakiem) dodając pod koniec olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić objętość). Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc "łódki". Tak przygotowane napełniamy serowym farszem, boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego na 220 C piekarnika na ok. 15-17 minut i pieczemy na złoto. Po tym czasie za pomocą widelca lekko rozsuwamy  serowy farsz, wkładamy żółtko i dopiekamy ok. 2-3 minuty. Podajemy gorące ze świeżym szczypiorkiem!

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje