Reklama

Reklama

Chałka po staropolsku

We dworach niezwykle chętnie pieczono ciasta z drożdżami. Często była robiona chałka.

1. Dwa kilogramy mąki, 100 gr. drożdży, 1 i 1/4 litra mleka, 20 gr. soli, 60 gr. masła, 3 jajka, kto chce, może dodać czarnuszki.

Reklama

2. Drożdże rozpuścić w mleku, wsypać 1/3 proporcji mąki, wymieszać łyżką i postawić w ciepłem miejscu na 1/2 godziny. Następnie dodać całe jaja, sól, mąkę i dobrze wyrobić. Pod koniec, gdy ciasto wyrobione, dodać masło i dobrze wyrobić na stolnicy i postawić w ciepłem miejscu, by podrosło.

3. Ciasto ma być ścisłe. Jeśli ciasto podrosło, podzielić na części, formować chałki, układać na blasze. Gdy podrosną, piec 30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje