Chałka po staropolsku
We dworach niezwykle chętnie pieczono ciasta z drożdżami. Często była robiona chałka.
1. Dwa kilogramy mąki, 100 gr. drożdży, 1 i 1/4 litra mleka, 20 gr. soli, 60 gr. masła, 3 jajka, kto chce, może dodać czarnuszki.
2. Drożdże rozpuścić w mleku, wsypać 1/3 proporcji mąki, wymieszać łyżką i postawić w ciepłem miejscu na 1/2 godziny. Następnie dodać całe jaja, sól, mąkę i dobrze wyrobić. Pod koniec, gdy ciasto wyrobione, dodać masło i dobrze wyrobić na stolnicy i postawić w ciepłem miejscu, by podrosło.
3. Ciasto ma być ścisłe. Jeśli ciasto podrosło, podzielić na części, formować chałki, układać na blasze. Gdy podrosną, piec 30 minut.