Chałka po staropolsku

We dworach niezwykle chętnie pieczono ciasta z drożdżami. Często była robiona chałka.

Poznaj staropolski przepis na pyszną, chrupiącą chałkę
Poznaj staropolski przepis na pyszną, chrupiącą chałkę 123RF/PICSEL

1. Dwa kilogramy mąki, 100 gr. drożdży, 1 i 1/4 litra mleka, 20 gr. soli, 60 gr. masła, 3 jajka, kto chce, może dodać czarnuszki.

2. Drożdże rozpuścić w mleku, wsypać 1/3 proporcji mąki, wymieszać łyżką i postawić w ciepłem miejscu na 1/2 godziny. Następnie dodać całe jaja, sól, mąkę i dobrze wyrobić. Pod koniec, gdy ciasto wyrobione, dodać masło i dobrze wyrobić na stolnicy i postawić w ciepłem miejscu, by podrosło.

3. Ciasto ma być ścisłe. Jeśli ciasto podrosło, podzielić na części, formować chałki, układać na blasze. Gdy podrosną, piec 30 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas