Chałwa domowej roboty
Domowa chałwa jest zdrowym smakołykiem - w jej minimalistycznym składzie nie znajdziesz konserwantów i sztucznych dodatków wzmacniających smak. A jeśli już o smaku mowa - wyrób domowy nie ustępuje tym kupowanym!
1. Słonecznik prażymy na suchej patelni pilnując, by się nie przypalił (chałwa powstała z przypalonego słonecznika będzie gorzka i niesmaczna). Uprażony odkładamy. Podobnie postępujemy z orzechami - ostrożnie prażymy i odkładamy.
2. Uprażony słonecznik i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Po dłuższym blendowaniu powinien zrobić się nieco klejący. Dodajemy trzy łyżki miodu łyżkę kakao, ewentualnie garść niezblendowanych orzechów lub nasion (jeśli chcemy takiej "wkładki" w chałwie) i starannie mieszamy całość.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy do niej masę, mocno dociskamy. Wyrównujemy ostrożnie wierzch. Chałwę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.