Chałwa z pięciu składników

Minimalistyczny skład, żadnych konserwantów i sztucznych dodatków wzmacniających smak. Zresztą, smak i bez nich jest rewelacyjny! Warto się o tym przekonać i przygotować domową chałwę.

Chałwa może się kruszyć. Najlepiej kroić ją bardzo ostrym nożem
Chałwa może się kruszyć. Najlepiej kroić ją bardzo ostrym nożem123RF/PICSEL

Słonecznik prażymy na suchej patelni pilnując, by się nie przypalił (chałwa powstała z przypalonego słonecznika będzie gorzka i niesmaczna). Uprażony odkładamy. Podobnie postępujemy z orzechami - ostrożnie prażymy i odkładamy.

Uprażony słonecznik i orzechy przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na proszek. Po dłuższym blendowaniu powinien zrobić się nieco klejący. Dodajemy trzy łyżki miodu, łyżkę kakao, ewentualnie garść niezblendowanych orzechów lub nasion (jeśli chcemy takiej "wkładki" w chałwie) i starannie mieszamy całość.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, mocno dociskamy. Wyrównujemy ostrożnie wierzch. Chałwę chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas