Chcesz przyrządzić dynię? Sprawdź, którą wybrać

Dania z dyni najlepiej smakują właśnie teraz. Są proste w przygotowaniu, niedrogie, a dzięki dobrze dobranym przyprawom mają niesamowity aromat. Zobacz czym charakteryzują się poszczególne odmiany.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Hokkaido

Jest niewielka, okrągła, z zewnątrz czerwonopomarańczowa, miąższ ma ciemnożółty. Jest dość twarda i zwarta, ale nie trzeba jej obierać ze skóry. Znakomita na kremową zupę, do pieczenia, gotowania na parze.

Piżmowa

Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt, bladożółtą skórkę i jasnopomarańczowy miąższ o słodkim, lekko orzechowym smaku. Jej skórka jest bardzo cienka, dzięki czemu dynię łatwo się obiera. Wyśmienita jest pieczona, faszerowana, sprawdza się też w zupach i gulaszach. Śmiało można jej używać do słodkich wypieków.

Bezłupinowa

Ma żółtozieloną skórkę, owalny kształt oraz jasnożółty słodkawy miąższ. Dobra jest do pieczenia i duszenia. Jednak największym jej atutem są pestki - duże ciemnozielone bez łuski nasiennej. Można je zjadać od razu!

Prowansalska

Zwana jest także francuską. Jest spora, okrągła, mocno spłaszczona. Czasem na skórce widoczne są przebarwienia od koloru zielonego do piaskowego. Im więcej koloru piaskowego, tym dynia jest bardziej dojrzała, a jej miąższ ma bardziej pomarańczowy kolor. Nadaje się na przetwory, zupy, do zapiekanek i gulaszy.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas