Chili con carne
Danie można podawać – jak w Meksyku – z podgrzanymi na suchej patelni tortillami. Możesz je pokroić na kawałki wielkości chipsów. Chili con carne podaje się też z ryżem – po amerykańsku.
Przygotowanie
Obrać czosnek, cebulę, drobno posiekać. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, mieszając na mocnym ogniu około 3-5 minut.
Do smażonego mięsa dodać cebulę, czosnek, pomidory i paprykę, podsmażyć tak, aby się delikatnie zbrązowiły. Wlać wodę, wsypać przyprawę do chili con carne, doprowadzić do wrzenia, dusić przez 5 min pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać fasolę i kukurydzę, wszystko doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz, doprawić na ostro. Jeżeli potrawa jest za gęsta, można dolać wodę po fasoli (z puszki) lub kukurydzy. Na talerzu przybrać kilkoma gałązkami natki pietruszki.