Chili con carne

Danie można podawać – jak w Meksyku – z podgrzanymi na suchej patelni tortillami. Możesz je pokroić na kawałki wielkości chipsów. Chili con carne podaje się też z ryżem – po amerykańsku.

Chili con carne to sycąca potrawa rodem z Meksyku
Chili con carne to sycąca potrawa rodem z Meksyku123RF/PICSEL

Przygotowanie

Obrać czosnek, cebulę, drobno posiekać. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, mieszając na mocnym ogniu około 3-5 minut.

Do smażonego mięsa dodać cebulę, czosnek, pomidory i paprykę, podsmażyć tak, aby się delikatnie zbrązowiły. Wlać wodę, wsypać przyprawę do chili con carne, doprowadzić do wrzenia, dusić przez 5 min pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.

Dodać fasolę i kukurydzę, wszystko doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz, doprawić na ostro. Jeżeli potrawa jest za gęsta, można dolać wodę po fasoli (z puszki) lub kukurydzy. Na talerzu przybrać kilkoma gałązkami natki pietruszki.

Przepis na chili con carneInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas