Chleb gryczany

Jest duży zdrowszy niż ten, który kupujesz w sklepie!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 jaja
  • 10 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • 20 dag ziaren: siemię lniane, pestki z dyni i słonecznika
  • sól
30 min

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć. Zrobić rozczyn: w 1/2 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdże, cukier i dodać do 1/2 szklanki mąki. Zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.

2. Zmielone ziemniaki połączyć z pozostałą mąką, pozostałym mlekiem, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać ziarna i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem wąskich foremek do połowy ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przełożyć formy do gorącego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 50 minut.

Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?