Nie zalega w żołądku, odżywia jelita. Refluks nie będzie męczył jak dawniej

Mleko kozie: ten napój pije się od wieków – dziś wiemy, że naprawdę pomaga
Mleko kozie: ten napój pije się od wieków – dziś wiemy, że naprawdę pomaga123RF/PICSEL

Kozie kontra krowie - starcie mlecznych gigantów

Czy mleko kozie to nowy superfood?

Koza pasąca się na zielonej łące w tle, na pierwszym planie dzbanek i szklanka z mlekiem oraz miseczka z twarożkiem na drewnianym stole.
Mleko kozie to prawdziwa skarbnica składników odżywczych123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Co mówi nauka? Kozie mleko - niepozorny sprzymierzeniec zdrowia

    Zobacz również:

      Kto powinien sięgać po mleko kozie, a kto lepiej nie?

      1. Osoby z lekką nietolerancją laktozy mogą zauważyć mniejsze dolegliwości - mleko kozie ma nieco inną strukturę tłuszczu i białek, co może ułatwiać trawienie.
      2. Kobiety po 50., które zmagają się z osteopenią, słabą odpornością, refluksem czy wzdęciami.
      3. Osoby z delikatną skórą i AZS - mleko kozie bywa łagodniejsze i rzadziej nasila objawy.
      1. Osoby z alergią na białka mleka - kozie mleko, mimo innego składu, wciąż może uczulać.
      2. Małe dzieci - bez konsultacji z pediatrą nie powinno się wprowadzać mleka koziego jako głównego źródła białka.

      A co z serami i jogurtami? Czy też są zdrowe?

      Różnorodne sery podane na drewnianej desce, niektóre posypane przyprawami i ziołami, z widocznym naturalnym światłem i rustykalnym tłem.
      Serki kozie z przyprawami będą doskonałym dodatkiem do sałatki i kanapekREDAGetty Images
      • łatwo przyswajalnego białka,
      • wapnia, cynku, fosforu,
      • probiotyków (jeśli są niepasteryzowane lub fermentowane naturalnie).

      Zobacz również:

      Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL