Chleb maczany w jajku
Kryzysowy przysmak z PRL nigdy się nie zestarzeje. Gdy lodówka świeci pustkami (albo gdy po prostu mamy ochotę na małe co nieco w typie szybkiej przegryzki) - będzie jak znalazł!

Składniki
- kilka kromek chleba (może być czerstwy)
- 1-2 jajka
- olej do smażenia
- sol, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie - kilka plasterków sera żółtego
1. Jajko/jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną natką, rozkłócamy.2. Kromki maczamy w całości w masie jajecznej.3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kromki, następnie odwracamy je na drugą stronę - możemy w tym momencie nakryć usmażony już wierzch plasterkiem żółtego sera, smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia, zjadamy na ciepło.