Chleb z samych ziaren - Chleb zmieniający życie
Chlebek jest niesamowicie zdrowy, a przy okazji zadba o naszą sylwetkę, bo składa się praktycznie z samych ziaren.
Od kilku miesięcy, raz na jakiś czas kupuję sobie chleb z samych ziaren, bo mi niesamowicie smakuje, na dodatek nie zawiera glutenu, więc jest w pełni zdrowy. Ma tylko jeden feler, trochę kosztuje... Za malutki bochenek, długości może max. 15 cm, trzeba zapłacić 15 zł. A że jem go ze smakiem, więc bardzo szybko znika ;-).
Szukając odpowiednika/ przepisów na chlebki z ziaren, natrafiłam na ten oto cudowny Chleb zmieniający życie.
Składniki na jedną keksówkę:
1 szklanka ziaren słonecznika, ale proponuję też dodać trochę ziaren dyni
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1 1/2 szklanki płatków owsianych lub jaglanych, jeśli chleb ma być w pełni bezglutenowy
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka miodu
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 i 2/5 szklanki letniej wody
Jak wykonać?
Krok 1 - Mieszamy razem wszystkie suche składniki.
Krok 2 - Wodę, syrop z agawy/miód i olej kokosowy razem mieszamy, a następnie wlewamy do suchych składników.
Krok 3 - Po wymieszaniu odstawiamy całość na ok. 2 godzin, aby suche składniki mogły wchłonąć wodę.
Krok 4 - Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 5 - Smarujemy keksówkę olejem kokosowym, następnie przekładamy do niej masę, dokładnie dociskając (tak aby potem nie zrobiły nam się puste przestrzenie).
Krok 6 - Pieczmy ok. godziny w piekarniku.
Krok 7 - Po upieczeniu czekamy godzinę na ostudzenie chlebka, następnie wyciągamy go z formy. Ale uwaga, jeszcze nie kroimy!!!!
Krok 8 - Dopiero wtedy gdy chlebek całkowicie ostygnie (lub najlepiej na drugi dzień), możemy go pokroić i rozkoszować się jego smakiem
Uwaga! Nadaje się idealnie do wyszukanych, eleganckich i zdrowych kanapek bo ma ciekawy smak.
Chlebek smakuje także na słodko z białym twarogiem i odrobiną miodu gryczanego lub wrzosowego.