Chlebek bananowy na mące orkiszowej. Ewa Wachowicz robi go według tych zasad

Masz ochotę na chlebek bananowy? Prosty przepis zdradza Ewa Wachowicz. - Szybki, prosty w robocie, na mące orkiszowej i ksylitolu - zapewnia prowadząca program "Ewa Gotuje". Głodni? Zapraszamy do kuchni!

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić smaczny chlebek bananowy
Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić smaczny chlebek bananowy archiwum prywatne

Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis Ewy Wachowicz

Składniki na chlebek bananowy:

  • 4 duże i dojrzałe banany
  • ⅓ kostki - masła
  • 1  jajko
  • ¾ szklanki - ksylitolu 
  • 1,5 szklanki - mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wskazówki Ewy Wachowicz

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Autorka przepisu podkreśla, że zawsze doprawia ciasto cynamonem. Wystarczy pół łyżeczki. Przyprawa ta obniża poziom cukru, ale powoduje też, że bardziej czujemy słodycz.

Polecamy również przepisy od Ewy Wachowicz na:

Chlebek bananowy - przygotowanie krok po kroku

Chlebek bananowy
Chlebek bananowyEwa Wachowiczarchiwum prywatne
  1. Banany obrać ze skórki, trzy przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. 
  2. Masło roztopić, lekko przestudzić i wlać do bananowej pulpy. Wymieszać. 
  3. Jajko zmiksować z ksylitolem. 
  4. Dodać do bananów z masłem. 
  5. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
  6. Posolić i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
  7. Ostatniego banana, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. 
  8. Piec przez godzinę w temp. 170-180 st. C (do suchego patyczka).

***

„Ewa gotuje”: Zupa na ogórkach zielonychPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas