Chlebek bananowy na mące orkiszowej. Ewa Wachowicz robi go według tych zasad

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić smaczny chlebek bananowy
Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić smaczny chlebek bananowy archiwum prywatne

Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis Ewy Wachowicz

  • 4 duże i dojrzałe banany
  • ⅓ kostki - masła
  • 1  jajko
  • ¾ szklanki - ksylitolu 
  • 1,5 szklanki - mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Chlebek bananowy - przygotowanie krok po kroku 

Chlebek bananowy
Chlebek bananowyEwa Wachowiczarchiwum prywatne
  1. Banany obrać ze skórki, trzy przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. 
  2. Masło roztopić, lekko przestudzić i wlać do bananowej pulpy. Wymieszać. 
  3. Jajko zmiksować z ksylitolem. 
  4. Dodać do bananów z masłem. 
  5. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
  6. Posolić i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
  7. Ostatniego banana, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. 
  8. Piec przez godzinę w temp. 170-180 st. C (do suchego patyczka).
„Ewa gotuje”: Zupa na ogórkach zielonychPolsatPolsat