Świetna alternatywa dla krowiego mleka. Wzmacnia kości i serce, poprawia nastrój
Mleko ryżowe to jeden z najchętniej kupowanych napojów roślinnych. Stanowi świetną alternatywę dla wegan, a także osób zmagających się z alergią na mleko krowie. I chociaż oficjalnie nie jest mlekiem, tylko ryżowym napojem, warto włączyć go do diety. Zwłaszcza w opcji niesłodzonej, za to wzbogaconej o fitosterole, wapń i witaminę D. Sprawdź, dlaczego warto pić mleko ryżowe.

Spis treści:
Czym jest mleko ryżowe i co zawiera?
Mleko ryżowe tak naprawdę nie jest mlekiem (do tego rodzaju produktów oficjalnie zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego), ale napojem produkowanym z najczęściej z brązowego ryżu. Ziarna się mieli i zalewa wodą, a następnie miksuje do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji. Chociaż wyglądem przypomina mleko, to smakuje inaczej. Ma lekko słodki smak oraz białą lub żółtą barwę. Ma niską zawartość białka i tłuszczu, składa się głównie z węglowodanów, ale nie jest bardzo kaloryczne - 100 ml dostarcza 47 kalorii. Jest dobrym źródłem selenu, manganu, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Producenci wzbogacają ten napój o cenne dla organizmu substancje - wapń, witaminę D oraz fitosterole.
Jak mleko ryżowe wpływa na organizm?
Mleko ryżowe może być dobrym zamiennikiem krowiego mleka dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy i alergią na białka. Znajdujące się w nim witaminy i minerały korzystnie wpływają na układ nerwowy - poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają redukować poziom stresu. Niwelują też stany zapalne w organizmie i działają przeciwzapalnie. Napój ryżowy wzbogacony o wapń, witaminę D czy fitosterole dodatkowo wzmacnia kości i zęby, a także układ krążenia - obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Eksperci ostrzegają jednak, by mleko ryżowe nie stanowiło podstawy diety. W ryżu może bowiem znajdować się szkodliwy w dużych ilościach arsen. Dodatkowo napój ryżowy ma wysoki indeks glikemiczny, a więc jego spożywanie powoduje gwałtowne skoki glukozy we krwi. Z tego względu unikać powinni go cukrzycy.

Jak wybrać najlepsze mleko ryżowe?
W sklepach dostępne jest mleko ryżowe w wielu wariantach - przede wszystkim smakowych, np. czekoladowe, waniliowe czy owocowe. Najzdrowsze jest niesłodzone z prostym składem, a więc zawierające jedynie wodę, ryż, olej i sól. Unikać należy produktów z fosforanami, emulgatorami, słodzikami czy regulatorami kwasowości.
Jak stosować mleko ryżowe w kuchni?
Napój ryżowy można dodawać do kawy, na jego bazie przyrządzać budyń, jaglankę, owsiankę, kakao czy pudding chia. Nadaje się do przygotowywania owocowych koktajli, naleśników, ciast i placuszków.