Chlebek keto Ewy Wachowicz. Banalny przepis na domowe pieczywo
Wiele osób, chcąc ograniczyć spożycie glutenu, stara się wyeliminować pieczywo ze swojego jadłospisu. Inni szukają zamienników. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, Ewa Wachowicz poleca przepis na chlebek "keto".
Składniki:
- 10 białek
- 100 g siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarna słonecznika do posypania
Opis przygotowania:
- Siemię lniane zmiksować z ziarnami słonecznika na mąkę.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodać siemię, wrzucić czarnuszkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Podkoniec dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
- Przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia.
- Posypać ziarnami słonecznika.
- Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.
Do takiego chlebka polecam pastę z ciecierzycy.
Składniki:
- 2 puszki - cieciorki
- 1 ząbek - czosnku
- 1 łyżeczka - oleju sezamowego
- sok z limonki
- 1 szczypta - papryczki chili
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub kolendra
Opis przygotowania:
- Cieciorkę odcedzić, zmiksować.
- Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili.
- Dolać olej sezamowy i sok z limonki.
- Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.