Chlebek keto Ewy Wachowicz. Banalny przepis na domowe pieczywo

Chlebek keto - przepis Ewy Wachowicz
Chlebek keto - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 10 białek
  • 100 g siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarna słonecznika do posypania

Opis przygotowania:

  1. Siemię lniane zmiksować z ziarnami słonecznika na mąkę. 
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
  3. Dodać siemię, wrzucić czarnuszkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 
  4. Podkoniec dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. 
  5. Przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia. 
  6. Posypać ziarnami słonecznika.
  7. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.

Składniki:

  • 2 puszki - cieciorki
  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 łyżeczka - oleju sezamowego
  • sok z limonki
  • 1 szczypta - papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra

Opis przygotowania:

  1. Cieciorkę odcedzić, zmiksować. 
  2. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki.
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili. 
  4. Dolać olej sezamowy i sok z limonki. 
  5. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat