Na śniadanie, przekąskę lub do pracy. Luksusowe bułeczki bananowe z dodatkiem czekolady

Bułeczki bananowe z czekoladą to pyszna przekąska
Bułeczki bananowe z czekoladą to pyszna przekąska123RF/PICSEL

Co można zrobić ze starych bananów?

Zobacz również:

    Słodka propozycja śniadaniowa

    Bułeczki bananowe to ciekawa propozycja śniadaniowa
    Bułeczki bananowe to ciekawa propozycja śniadaniowa123RF/PICSEL
    • 2 przejrzałe banany
    • ½ kg mąki pszennej
    • 25 g roztopionego masła
    • 1 jajko
    • 7 g suchych drożdży
    • 50 groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
    • szczypta soli

    Bułeczki bananowe - przygotowanie

    1. Banany obieramy, wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. W kolejnym kroku łączymy powstałą papkę z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
    2. W osobnej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
    3. Na koniec do surowej masy dodajemy groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu zabezpieczamy wierzch folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
    4. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Zaczynamy od uderzenia go pięścią, w celu pozbycia się nadmiaru gazu, a następnie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę.
    5. Ciasto dzielimy na 12 równych części, a każdą z nich obtaczamy w mące i formujemy gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie do pieczenia zabezpieczonej papierem.
    6. Bułeczki umieszczajmy tak, by zostały między nimi ok. 1-2 cm odstępy. Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką lub folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
    7. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że zwiększyły objętość i stykają się ze sobą. Formę z bułeczkami bananowymi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
    8. Po upieczeniu wyjmujemy drożdżowe bułeczki bananowe na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy ich wierzch odrobiną cukru pudru. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsatPolsat