Chlebek kukurydziano-ryżowy

Duża wartość dietetyczna mąki kukurydzianej jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.

Chlebek kukurydziano-ryżowy
Chlebek kukurydziano-ryżowyINTERIA.PL

Mąka kukurydziana charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.

Składniki:

- 10 dkg masła,

- 2 szklanki  wody,

- Szklanka mąki kukurydzianej,

- Szklanka płatków ryżowych błyskawicznych,

- Ziarenka sezamowe,

- 3 jajka,

- sól

Sposób przygotowania:

Zmiksować wodę z masłem, mąką. Ostudzić. Dodać jajka, znów zmiksować. Dodać płatki ryżowe, doprawić do smaku. Posmarować tortownicę, wyłożyć masę, posypać ziarnem sezamowym. Piec w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 15 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas