Chlebek kukurydziano-ryżowy
Duża wartość dietetyczna mąki kukurydzianej jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.
Mąka kukurydziana charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 10 dkg masła,
- 2 szklanki wody,
- Szklanka mąki kukurydzianej,
- Szklanka płatków ryżowych błyskawicznych,
- Ziarenka sezamowe,
- 3 jajka,
- sól
Sposób przygotowania:
Zmiksować wodę z masłem, mąką. Ostudzić. Dodać jajka, znów zmiksować. Dodać płatki ryżowe, doprawić do smaku. Posmarować tortownicę, wyłożyć masę, posypać ziarnem sezamowym. Piec w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 15 minut.