Nie masz pomysłu na zdrowe śniadanie? Te placki z kefiru to najlepszy sposób na smaczny poranek

Przepyszne, aromatyczne i pachnące malinami placuszki na kefirze
Przepyszne, aromatyczne i pachnące malinami placuszki na kefirze123RF/PICSEL

Placki kefirowe z malinami - śniadanie, które doda ci zdrowia

Kefir - naturalne wsparcie dla jelit

Zobacz również:

    Mąka pełnoziarnista - doskonałe źródło błonnika

    Stos puszystych naleśników ozdobionych świeżymi malinami i listkiem mięty na białym talerzu, w tle słoik miodu z drewnianą pałeczką oraz kuchenny ręcznik w kratkę.
    Placuszki z pełnoziarnistej mąki z malinami to doskonały pomysł na śniadanie123RF/PICSEL

    Owocowy dodatek

    Zobacz również:

      Stosik puszystych naleśników polany miodem, udekorowany świeżymi jagodami, wokół rozrzucone pojedyncze owoce jagód, na talerzu leży drewniana pałeczka do miodu, w tle widać kolejną porcję naleśników i słoik miodu.
      W warzywniaku nie było malin? Nic straconego! Wymień maliny na borówki lub jagody123RF/PICSEL

      Dla kogo te placuszki będą idealne?

      Placki kefirowe z malinami na mące razowej

      • 400g kefiru
      • 4 jaja
      • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej razowej
      • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 szklanka malin, ewentualnie borówek
      • olej do smażenia
      1. W misce wymieszaj kefir z jajkami, olejem i cukrem.
      2. W drugiej misce połącz mąkę i sodę.
      3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko - tylko do połączenia. Masa może być lekko grudkowata.
      4. Na końcu możesz delikatnie wmieszać maliny lub borówki, jeżeli chcesz je dodać do środka placuszków.
      5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
      6. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując małe placuszki.
      7. Smaż na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony - aż się zarumienią.
      8. Jeżeli chcesz podać placuszki z owocami na ciepło, zagotuj maliny lub borówki w małym garnuszku z łyżką wody, posłodź odrobinę miodem i mieszaj aż powstanie sos.

      Zobacz również:

      Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL