Chleby pełne błonnika

Bananowy chleb z orzechami
Bananowy chleb z orzechami123RF/PICSEL

Bananowy chleb z orzechami

Składniki

  • 3 średnie banany
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. orzechów, pestek i nasion
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Chleb słonecznikowy na maślance

Chleb słonecznikowy na maślance
Chleb słonecznikowy na maślance123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki żytniej razowej
  • 3 szkl. mąki żytniej typ 720
  • 2-3 dag drożdży
  • 10 dag zakwasu (z przepisu na chleb z marchewką ze str. 3)
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag słonecznika
  • po 3-4 łyżki pestek dyni i płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Marchewkowy chleb na żytnim zakwasie

Marchewkowy chleb na żytnim zakwasie
Marchewkowy chleb na żytnim zakwasie123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. + 25 dag mąki żytniej razowej na zakwas
  • 1 średnia marchewka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Orkiszowa focaccia z oliwkami

Orkiszowa focaccia z oliwkami
Orkiszowa focaccia z oliwkami 123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szkl. mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 szkl. zielonych oliwek
  • gruba sól i suszone oregano do posypania
10 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?