Chleby pełne błonnika
Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.
Bananowy chleb z orzechami
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem i solą. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem oraz sodą. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Dodaj do ciasta razem z 1 szkl. orzechów, pestek i nasion. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
2. Foremkę (10 na 24 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź i posyp resztą orzechów, pestek i nasion.
3. Chlebek piecz 60-70 minut w 180 st. Chleb studź w formie przez 20-30 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak, aż zupełnie wystygnie.
Rada kucharza
Jeżeli banany nie są zbyt miękkie, ponakłuwaj je gęsto widelcem - dzięki temu po obraniu o wiele łatwiej będzie je rozgnieść.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Chleb słonecznikowy na maślance
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wlej 1 i 1/3 szkl. letniej wody (temp. ok. 37 st.). Dodaj do niej zakwas, wkrusz drożdże i wsyp sól. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Potem dodaj obie mąki, płatki owsiane oraz około 2/3 słonecznika. Zagnieć ciasto, powoli dolewając maślankę. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Foremkę keksową (dł. ok. 20 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Odstaw na 4 godz. w ciepłe miejsce. Potem wierzch posyp resztą słonecznika i pestkami dyni.
3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 35- 40 minut.
Rada kucharza
Nóż (samo ostrze), którym kroisz chleb, zanurz we wrzątku na 3-5 minut, a łatwiej potniesz bochenki na równe kromki.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Marchewkowy chleb na żytnim zakwasie
Sposób przygotowania:
1. Zakwas: połącz 10 dag mąki żytniej z 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 godz., zamieszaj i odstaw na 12 godz. Wtedy dodaj 5 dag mąki i 50 ml letniej wody. Wymieszaj i odstaw na 24 godz. Znowu dodaj 5 dag mąki i 50 ml letniej wody. Zamieszaj, odstaw na 12 godz. Ponownie zamieszaj i odczekaj 12 godz. Ostatni raz dodaj 5 dag mąki i 50 ml wody. Odstaw na 12 godz.
2. Obie mąki połącz z 15 dag zakwasu i ok. 1 szkl. letniej wody. Dodaj sól i startą marchewkę. Zagnieć. Uformuj bochenek na blasze z pergaminem. Odstaw na 2 godziny. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut w 250 st., zmniejsz temp. do 200 st. Piecz jeszcze 30 minut.
Rada kucharza
Nie przechowuj chleba w lodówce. W niskich temperaturach (od 0 do 10 stopni C) pieczywo najszybciej czerstwieje.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Orkiszowa focaccia z oliwkami
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną ciepłej wody oraz taką ilością mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj sól, resztę wody, 1/4 szkl. oliwy i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełóż je
do miseczki, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2. Potem ciasto ponownie zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj na niej grubszy owalny placek. Powtykaj w niego oliwki. Posyp grubą solą i oregano. Piecz ok. 35 minut w 200 st. Kawałki pieczywa podawaj lekko zamoczone w oliwie z dodatkiem ziół i czosnku.
Rada kucharza
Jeśli do ciasta dodasz 1 ziemniak (ok. 10 dag), wcześniej ugotowany i rozgnieciony na piure, focaccia pozostanie dłużej świeża.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>