Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.
1. Masło utrzyj z cukrem i solą. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem oraz sodą. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Dodaj do ciasta razem z 1 szkl. orzechów, pestek i nasion. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
2. Foremkę (10 na 24 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź i posyp resztą orzechów, pestek i nasion.
3. Chlebek piecz 60-70 minut w 180 st. Chleb studź w formie przez 20-30 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak, aż zupełnie wystygnie.
Jeżeli banany nie są zbyt miękkie, ponakłuwaj je gęsto widelcem - dzięki temu po obraniu o wiele łatwiej będzie je rozgnieść.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>