Reklama

Reklama

Chleby pełne błonnika

Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.

Bananowy chleb z orzechami

Czas przyrządzenia: 75-85 min

Składniki

  • 3 średnie banany
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. orzechów, pestek i nasion
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z cukrem  i solą. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem oraz sodą. Porcjami wsyp do ucieranej masy.  Banany obierz, rozgnieć  widelcem. Dodaj do ciasta razem z 1 szkl. orzechów, pestek i nasion. Całość dobrze wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Foremkę (10 na 24 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź  i posyp resztą orzechów, pestek i nasion.

3. Chlebek piecz 60-70 minut w 180 st. Chleb studź w formie przez 20-30 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak, aż zupełnie wystygnie.

Rada kucharza

Jeżeli banany nie są zbyt miękkie, ponakłuwaj  je gęsto widelcem - dzięki temu po obraniu o wiele łatwiej będzie  je rozgnieść.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: domowy chleb

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje