Chłodnik jagodowy - liliowe lato na talerzu

Jagody to nie tylko jagodzianki i pierogi z jagodami. Kto jeszcze nie zna smaku jagodowego chłodnika, powinien szybko to nadrobić. Sezon jagodowy w pełni.

Chłodnik jagodowy
Chłodnik jagodowy123RF/PICSEL

Czarne jagody są znane od wieków, a ich lecznicze właściwości są chętnie wykorzystywane nie tylko w medycynie ludowej. Popularne borówki były wykorzystywana m.in., jako lek na zatrucia, jako lek na poprawę odporności. W dzisiejszych czasach właściwości lecznicze jagód odnajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, np. do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają nie tylko działanie nawilżające, ale także zmiękczające i wygładzające skórę. Zawierają bowiem witaminy, pektynę, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Składniki, zawarte w borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu jagody przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry. Pomocne będą więc np. przy leczeniu zmian trądzikowych.

Poza tym jagody mają liczne wartości odżywcze, są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup, kompotów. Czarne jagody zawierają sporo witamin: witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP, witaminę P oraz prowitaminę A.

Do przygotowania chłodnika jagodowego potrzebujemy: 2 szklanek świeżych jagód, pół szklanki wody, 5 łyżek miodu o łagodnym smaku (raczej nie gryczany ani spadziowy), 2 łyżeczek soku z cytryny, pół litra jogurtu naturalnego, przypraw: mielonych goździków i cynamonu, bazylii lub mięty (listki do dekoracji), 2-3 kulek małej mozzarelli do dekoracji.

Jagody oczyszczamy i płuczemy, część odkładamy do dekoracji chłodnika. Pozostałe owoce miksujemy z wodą na gładką masę.

Mus jagodowy przelewamy do garnka. Dodajemy miód, przyprawy korzenne, sok z cytryny. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Przestudzoną zupę mieszamy z jogurtem naturalnym, schładzamy całość w lodówce, przynajmniej przez godzinę. Chłodnik ma piękny, liliowy kolor.

Chłodnik jagodowy serwujemy w miseczkach, ozdabiamy pokrojonymi na pół kulkami mozzarelli, owocami jagód i listkami bazylii lub mięty. Jeśli lubimy miętowy aromat, możemy część listków mięty zmiksować razem z jagodami. Chłodnik z dodatkiem bazylii ma bardziej wytrawny i nieco ostrzejszy smak.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas