Chłodnik litewski

Nie ma lepszej zupy na upały! Tradycyjny chłodnik syci i orzeźwia jednocześnie. Warto go przygotować w większych ilościach, bo znika z talerzy w zastraszającym tempie.

Smakuje wspaniale i rzeczywiście pozwala lekko się schłodzić
Smakuje wspaniale i rzeczywiście pozwala lekko się schłodzić123RF/PICSEL

1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Umieszczamy w garnku, zalewamy 500 ml wody i gotujemy je do miękkości. Możemy też ugotować je w całości i po ugotowaniu wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 

3. Ogórki łączymy z burakami w większej misce/garnku, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, zalewamy całość jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, pieprzem szczyptą cukru i sokiem z cytryny, mieszamy. Chłodnik umieszczamy w lodówce (chłodzimy 1-2 godziny). Przed podaniem zupy dekorujemy ją jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki/połówki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas