Chłodnik litewski
Nie ma lepszej zupy na upały! Tradycyjny chłodnik syci i orzeźwia jednocześnie. Warto go przygotować w większych ilościach, bo znika z talerzy w zastraszającym tempie.

Składniki
- 4-5 buraków
- 2 świeże ogórki
- 2 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (250 ml)
- 500 ml maślanki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy drobno. Umieszczamy w garnku, zalewamy 500 ml wody i gotujemy je do miękkości. Możemy też ugotować je w całości i po ugotowaniu wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce.2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Ogórki łączymy z burakami w większej misce/garnku, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, zalewamy całość jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, pieprzem szczyptą cukru i sokiem z cytryny, mieszamy. Chłodnik umieszczamy w lodówce (chłodzimy 1-2 godziny). Przed podaniem zupy dekorujemy ją jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki/połówki.