Reklama

Reklama

Chłodnik z pomidorami i serowymi kulkami

Orzeźwiająca zupa z serowym dodatkiem

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kilogram pomidorów
  • cebula
  • pół dojrzałego mango
  • 25 dag twarogu
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • łodyżki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

1. Ser wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i częścią bazylii. Z masy uformuj kulki i schłodź w lodówce. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, przekrój, wytnij gniazda nasienne. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 

2. Warzywa wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj ocet, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedź ją odrobiną zimnej wody lub mocno pokruszonym lodem albo sokiem pomidorowym. Podawaj ją mocno schłodzoną z pokrojonym w grubą kostkę mango i kulkami serowymi. Udekoruj listkami bazylii. Zupę możesz przez dobę przechowywać w lodówce.

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy