Chłodnik z pomidorami i serowymi kulkami
Orzeźwiająca zupa z serowym dodatkiem
Sposób przygotowania
1. Ser wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i częścią bazylii. Z masy uformuj kulki i schłodź w lodówce. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, przekrój, wytnij gniazda nasienne. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
2. Warzywa wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj ocet, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedź ją odrobiną zimnej wody lub mocno pokruszonym lodem albo sokiem pomidorowym. Podawaj ją mocno schłodzoną z pokrojonym w grubą kostkę mango i kulkami serowymi. Udekoruj listkami bazylii. Zupę możesz przez dobę przechowywać w lodówce.