Szukasz pomysłu na obiad? Kotlety po mazursku to hit! Są proste i pyszne

Kotlet po mazursku: wygląda niepozornie, ale smakuje jak u mistrza kuchni
Kotlet po mazursku: wygląda niepozornie, ale smakuje jak u mistrza kuchniCanvaProINTERIA.PL

Kotlety po mazursku - schabowe z niespodzianką w środku.

Zobacz również:

Skąd pomysł na takie roladki?

Kotlety po mazursku - przepis

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 300 g szynki
  • 100 g sera żółtego np. gouda
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • koperek lub natka pietruszki
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  1. Schab pokrój na plastry i porządnie rozbij - jak na porządnego schabowego. Posól i popieprz.
  2. W misce połącz starte na grubo jajka na twardo, pokrojoną szynkę, starty ser i ketchup lub koncentrat oraz natkę lub koperek. Wymieszaj.
  3. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę farszu i zawiń w roladkę - z bokami do środka, żeby nic nie wypłynęło.
  4. Obtocz w jajku, potem w bułce tartej.
  5. Smaż na złoto na dobrze rozgrzanym oleju - aż będą chrupiące i gotowe w środku.
Złociste pieczone ziemniaki z ziołami, panierowany kotlet oraz świeża sałatka z sałaty i pomidorów polana ciemnym sosem balsamicznym, podane na białym talerzu.
Kotlety po mazursku możesz podać z pieczonymi ziemniakami i sałatkąCanvaProINTERIA.PL

Z czym podawać kotlety po mazursku?

Zobacz również:

Maria Niklińska: Sława i popularność powinny być stworzone dla dorosłychKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL