Szukasz pomysłu na obiad? Kotlety po mazursku to hit! Są proste i pyszne
Nie są to zwykłe schabowe. Ani zrazy. Ani dewolaje. To kotlety po mazursku – złociste roladki z konkretnym nadzieniem, które rozkochają w sobie nawet największych mięsożerców. Sprawdź, dlaczego ten pomysł rodem z Mazur to hit na rodzinny obiad. Czas poznać mazurską wersję schabowego!

Kotlety po mazursku - schabowe z niespodzianką w środku.
Kuchnia mazurska to nie tylko ryby z jeziora i kartacze. To też solidne, domowe jedzenie, które ma dać siłę po całym dniu pracy - albo pływaniu łódką.
A kotlety po mazursku wpisują się w ten klimat idealnie. Są konkretne, pyszne, sycące i zaskakujące. Bo co może się kryć w niepozornej panierowanej roladce? Oj, sporo dobra!
Pierwszy raz zjadłam je na Mazurach, w małym pensjonacie pachnącym zupą koperkową i drewnem. Pani domu postawiła na stole złociste zawijańce, które wyglądały jak zwykłe schabowe. Ale pierwszy kęs pokazał, że to coś znacznie ciekawszego!
W środku czekało jajko na twardo, szynka, roztopiony ser i nuta pomidorów. Domowy comfort food w najlepszym wydaniu!
Skąd pomysł na takie roladki?
W Polsce mamy słabość do mięsnych zawijańców - są zrazy z ogórkiem i boczkiem, dewolaje z masłem i cordon bleu z serem i szynką. Ale kotlety po mazursku idą krok dalej. To trochę taki "zrazo-schabowy", tyle że w panierce i bez sosu.
Świetne na obiad, bo łączą w sobie wszystko, co lubimy: mięso, jajko, ser i coś wilgotnego, co fajnie spaja wszystko razem. Plus chrupiąca panierka, wiadomo - niebo w gębie
Na Mazurach nie boją się kombinować z nadzieniem. Często w kuchni tego regionu pojawiają się faszerowane ziemniaki (czyli farszynki), mięsa, a nawet ryby. Lubią zawijać, doprawiać i smażyć - i efekt zwykle jest spektakularny.
Kotlety po mazursku - przepis
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 300 g szynki
- 100 g sera żółtego np. gouda
- 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- koperek lub natka pietruszki
- 3 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój na plastry i porządnie rozbij - jak na porządnego schabowego. Posól i popieprz.
- W misce połącz starte na grubo jajka na twardo, pokrojoną szynkę, starty ser i ketchup lub koncentrat oraz natkę lub koperek. Wymieszaj.
- Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę farszu i zawiń w roladkę - z bokami do środka, żeby nic nie wypłynęło.
- Obtocz w jajku, potem w bułce tartej.
- Smaż na złoto na dobrze rozgrzanym oleju - aż będą chrupiące i gotowe w środku.

Z czym podawać kotlety po mazursku?
Najlepiej z czymś klasycznym - tłuczonymi ziemniakami, młodą kapustą, mizerią, kiszonką albo buraczkami. To danie, które nie potrzebuje udziwnień. Jest wystarczająco efektowne samo w sobie - zarówno w smaku, jak i na talerzu.