Chłodnik z rzodkiewką i szczypiorkiem
Zupa idealna na lato

Składniki
- szklanka śmietany lub gęstego jogurtu
- 3/4 l kefiru lub maślanki
- ogórek
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta curry
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ogórek umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do zmiksowanego ogórka. Przypraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj. 2. Rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekaj. Schłodzony kefir wymieszaj z jogurtem (możesz też użyć śmietany). Połącz z pulpą z ogórka i czosnkiem. Udekoruj.