Reklama

Reklama

Chłopskie szaszłyki

Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 spore ziemniaki, najlepiej młode
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól

Reklama

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:


1. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą. Odstaw na godzinę.

2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę z papryczką, nieobranymi ząbkami czosnku, listkiem, zielem i pieprzem. Posól połową łyżeczki soli. Do gotującej się wody włóż ziemniaki i gotuj, aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój na plasterki bez obierania. Boczek pokrój na równe kawałki i podsmaż na suchej patelni.

3. 4 patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie wyciągną wilgoci z ziemniaków i mięsa podczas pieczenia. Nakładaj na zmianę po plasterku ziemniaka i boczku. Posmaruj przygotowaną oliwą i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut.

Pyszne z grilla - Szaszłyki podpiecz na grillu - do oliwy wrzuć szczyptę przyprawy grillowej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje