Chłopskie szaszłyki
Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą.
Składniki na 4 porcje:
- 4 spore ziemniaki, najlepiej młode
- 30 dag wędzonego boczku
- 1 ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą. Odstaw na godzinę.
2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę z papryczką, nieobranymi ząbkami czosnku, listkiem, zielem i pieprzem. Posól połową łyżeczki soli. Do gotującej się wody włóż ziemniaki i gotuj, aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój na plasterki bez obierania. Boczek pokrój na równe kawałki i podsmaż na suchej patelni.
3. 4 patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie wyciągną wilgoci z ziemniaków i mięsa podczas pieczenia. Nakładaj na zmianę po plasterku ziemniaka i boczku. Posmaruj przygotowaną oliwą i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut.
Pyszne z grilla - Szaszłyki podpiecz na grillu - do oliwy wrzuć szczyptę przyprawy grillowej.