Chow Main z warzywami
Moim zdaniem kuchnia mamy z kilkutygodniowym lub kilkomiesięcznym maluchem powinna być błyskawiczna, prosta i oczywiście zdrowa. Dlatego uwielbiam mieszane w woku dania typu stir-fry, z dużą ilością warzyw i (najlepiej) makaronem ryżowym.
Dzisiaj dla odmiany gotowałam z pszennym Chow Main. Tak naprawdę powodem była paczka zielonego groszku cukrowego, który wcześniej nabyłam i chciałam go wykorzystać.
30 dkg schabu bez kości (w oryginalnym przepisie jest pierś z kurczaka)
25 dkg makaronu Chow Main
25 dkg groszku cukrowego
1 średniej wielkości papryka
1 duża marchewka
1 biała cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki oleju sezamowego
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
½ papryczki chilli
pieprz i sól do smaku
Jak robimy?
Krok 1: Najpierw proponuję przygotować wszystkie składniki. Schab, paprykę i marchew kroimy w słupki. Białą cebulę, czosnek i papryczkę chilli szatkujemy, a czerwoną cebulę kroimy w ósemki.
Krok 2: Makaron Chow Main łamiemy w kilku miejscach (żeby się potem nie ciągnął i nie plątał, bo będzie ciężko wszystko razem wymieszać) i lekko gotujemy - tak aby nie był za miękki. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 3: Na patelni rozgrzewamy olej wraz z poszatkowanym czosnkiem.
Krok 4: Po 30 sekundach do woka wrzucamy schab. Smażymy mieszając tak aby zamknąć pory.
Krok 5: Następnie wrzucamy marchewkę i dusimy całość ok. 2-3 minut.
Krok 6: Dorzucamy groszek cukrowy i smażymy wszystko mieszając ok. 2 minut.
Krok 7: Dodajemy cebulę i paprykę, smażymy ok. 1-2 minut.
Krok 8: Do woka wrzucamy makaron oraz dodajemy brązowy cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Oczywiście możemy do smaku dodać trochę więcej sosu sojowego.
Krok 9: Po wymieszaniu wszystkiego razem, podsmażamy przez ok. 1 minutę, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.