Chowder z kukurydzy z serkiem topionym
Danie smaczne i sycące!

Składniki
- 4 kukurydze w kolbie
- 1,5 l wody
- 2 średnie marchewki
- ¼ selera
- 1 pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 400 g Serka topionego np. kremowego MSM Mońki
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!