Latem królowała w babcinej kuchni. Zmniejsza ryzyko chorób serca i stanów zapalnych

Anna Czowalla

Zupę szczawiową podawaj z jajkiem i chlebem.
Zupę szczawiową podawaj z jajkiem i chlebem.kostrez123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść zupę szczawiową?

  • 48 mg witaminy C - niemal 80 proc. dziennego zapotrzebowania;
  • 4000 IU witaminy A, kluczowej dla zdrowia oczu i skóry;
  • 390 mg potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi;
  • 2,4 mg żelaza - 30 proc. dziennego zapotrzebowania;
  • 103 mg magnezu - 26 proc. dziennego zapotrzebowania.
Zupa szczawiowa może być niebezpieczna. Jeśli brak w niej pewnych dodatków
Zupa szczawiowa może być niebezpieczna, jeśli brak w niej pewnych dodatków123RF/PICSEL

Komu służy zupa szczawiowa, a kto musi uważać?

Co dodać do zupy szczawiowej, żeby była pyszna?

Zobacz również:

    Co najpierw do zupy - szczaw czy ziemniaki?

    Czego unikać w połączeniu ze szczawiem?

    Unikaj zupy szczawiowej z dodatkiem kiełbasy czy boczku
    Unikaj zupy szczawiowej z dodatkiem kiełbasy czy boczku123RF/PICSEL
    • szpinak, 
    • botwinę, 
    • rabarbar, 
    • buraki, 
    • gorzką czekoladę, 
    • orzechy nerkowca,
    • czarną herbatę pitą w dużych ilościach.

    Babciny przepis na zupę szczawiową

    • 2 l klarownego bulionu (warzywnego lub mięsnego),
    • 150-200 g świeżego szczawiu (czyli około 3 garści), starannie umytego i osuszonego,
    • 3 średnie ziemniaki, pokrojone w równą kostkę,
    • 3 łyżki śmietany 12 proc. (lub jogurtu),
    • 1 jajko ugotowane na twardo,
    • 1 łyżka masła,
    • sól, biały pieprz i szczypta cukru.
    1. W garnku o grubym dnie umieszczamy kostki ziemniaków i zalewamy je ciepłym bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut - aż ziemniaki zmiękną, tworząc aksamitną, lekko słodkawą bazę.
    2. Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy krótko - zaledwie 3-5 minut. Ta kolejność to gwarancja soczystego zielonego koloru, jędrnej struktury i zachowania maksymalnej ilości witaminy C, potasu i innych mikroelementów - które dłuższe gotowanie może uszczuplić.
    3. Garnek zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną chłodnego wywaru - dzięki temu unikniemy zwarzenia i uzyskamy gładką konsystencję. Wlewamy powoli, delikatnie mieszając, aż zupa nabierze lekko kremowego charakteru.
    4. Dodajemy odrobinę masła. A jeśli jesteś fanem klasyki - wrzuć jajko: pokrojone w kostkę.

    Zobacz również:

    Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL