Chrupiąca przekąska
Czy paluszki z sezamem lub dla juniora naprawdę są zdrowsze niż te zwykłe?
Paluszki są produkowane z mąki i wody, z dodatkiem drożdży i środków spulchniających, a tajemnica tej popularnej przekąski tkwi w ich niezwykłej chrupkości, uzyskiwanej dzięki wypiekowi według specjalnej technologii.
Dodatkiem smakowym do paluszków zwykle jest sól, która nie jest zalecana dzieciom. Dlatego - z myślą o najmłodszych - powstały paluszki "junior", o obniżonej zawartości soli.
Maluchy chętnie jedzą też te obsypane sezamem lub makiem.
Jednak, ponieważ nie można im przypisać żadnych walorów zdrowotnych, a jedynie smakowe, paluszki nie powinny pojawiać się w jadłospisie dzieci zbyt często.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka