Reklama

Reklama

Chrupiąca rolada

Idealna do popołudniowej kawy

Składniki - biszkopt

  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel cytrusowego aromatu lub skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/5 szkl. gorącej wody szczypta soli

Składniki - pianka

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 pomarańcze
  • sok z 4 mandarynek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Białka ubij na pianę z resztą cukru, połącz z żółtkami, domieszaj mąki. Masę rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło. 

2. Krokant i krem: masło i cukier rozpuść. Wsyp orzechy, smaż, aż się zrumienią. Przesyp je na pergamin posmarowany olejem, odstaw. Czekoladę rozpuść, ostudź, zmiksuj z serkiem i cukrem pudrem. 

3. Składniki polewy podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ciasto rozwiń, posyp krokantem i posmaruj kremem. Zwiń. Posmaruj polewą, udekoruj

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje