Chrupiące grzanki z pastą z fasoli i pomidorem
Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.
Składniki na 4 porcje:
- puszka (400 g) białej fasolki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 8 cienkich kromek pszennego chleba
- 2 łyżki oleju
- 150 g sera typu feta
- 2 garście rukoli
- 3 rzymskie (owalne) pomidory, pokrojone w grube plastry
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż kromki chleba na półce, skrop je olejem i podpiecz (5 minut).
3. Wyjmij grzanki z piekarnika, posmaruj je pastą z fasolki. Następnie na każdej grzance ułóż listki rukoli i po plastrze pomidora. Fetę rozgnieć widelcem i posyp nią grzanki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj, póki gorące.
Nasza rada: Pastę możesz też zrobić z czerwonej fasolki (również z puszki). Zmiksuj ją z rodzynkami, orzechami i olejem.