Reklama

Reklama

Chrupiące krążki

Najlepiej smakują z sałatką śledziową

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki - placki

  • po 20 dag selera i marchwi
  • 10 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - sałatka

  • 2-3 płaty śledzia z oleju
  • 1 burak
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 jabłka
  • 3 łyżki posiekanych ziół
  • 1 mały jogurt naturalny light
  • 1/4 cytryny

Sposób przygotowania

1. Placki: warzywa obierz, umyj, osusz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj serek, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp obie mąki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
2. Sałatka: burak wyszoruj, obierz. Natnij go na głębokość 1-2 cm i do rozcięcia nasyp po szczypcie soli i pieprzu. Możesz też polać go łyżeczką octu balsamicznego. Zawiń w folię i upiecz.
3. Ogórek i jabłko umyj, osusz, pokrój w kostkę. Podobnie pokrój ostudzony burak. Śledzia potnij na paseczki. Przygotowane składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem. 
4. Rozgrzej olej, nałóż porcje ciasta, formując krążki, usmaż z obu stron, osącz z tłuszczu. Sałatkę nałóż na półmisek. Dołóż placki. Polej 1/4 jogurtu, resztę jogurtu podaj osobno. Posyp ziołami. 

Im mniej tłuszczu tym lepiej

Reklama

Jest na to kilka sprytnych, a bardzo prostych sposobów. Do ciasta na racuchy czy placki dodaj 1/2 łyżki spirytusu lub octu. Nie wpłynie to na smak placków, a wchłoną one mniej tłuszczu podczas smażenia (podobnie jak faworki). Do smażenia używaj patelni teflonowej, dobrze rozgrzanej, na której pędzelkiem rozprowadzisz niewielką ilość tłuszczu. Wybieraj oleje nierafinowane,  o wysokim punkcie dymienia, czyli powyżej 180 ºC. Możesz też smażyć bez tłuszczu - do przygotowywanego ciasta wlej 2 łyżki oleju i pilnuj, by patelnia była dobrze rozgrzana.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje