Chrupiące krążki
Najlepiej smakują z sałatką śledziową

Składniki
- placki
- po 20 dag selera i marchwi
- 10 dag serka homogenizowanego naturalnego
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mąki kukurydzianej lub pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Składniki
- sałatka
- 2-3 płaty śledzia z oleju
- 1 burak
- 1/2 ogórka
- 1/2 jabłka
- 3 łyżki posiekanych ziół
- 1 mały jogurt naturalny light
- 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
1. Placki: warzywa obierz, umyj, osusz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj serek, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp obie mąki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
2. Sałatka: burak wyszoruj, obierz. Natnij go na głębokość 1-2 cm i do rozcięcia nasyp po szczypcie soli i pieprzu. Możesz też polać go łyżeczką octu balsamicznego. Zawiń w folię i upiecz.
3. Ogórek i jabłko umyj, osusz, pokrój w kostkę. Podobnie pokrój ostudzony burak. Śledzia potnij na paseczki. Przygotowane składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
4. Rozgrzej olej, nałóż porcje ciasta, formując krążki, usmaż z obu stron, osącz z tłuszczu. Sałatkę nałóż na półmisek. Dołóż placki. Polej 1/4 jogurtu, resztę jogurtu podaj osobno. Posyp ziołami.
Im mniej tłuszczu tym lepiej
Jest na to kilka sprytnych, a bardzo prostych sposobów. Do ciasta na racuchy czy placki dodaj 1/2 łyżki spirytusu lub octu. Nie wpłynie to na smak placków, a wchłoną one mniej tłuszczu podczas smażenia (podobnie jak faworki). Do smażenia używaj patelni teflonowej, dobrze rozgrzanej, na której pędzelkiem rozprowadzisz niewielką ilość tłuszczu. Wybieraj oleje nierafinowane, o wysokim punkcie dymienia, czyli powyżej 180 ºC. Możesz też smażyć bez tłuszczu - do przygotowywanego ciasta wlej 2 łyżki oleju i pilnuj, by patelnia była dobrze rozgrzana.