Chrupiące krążki
Najlepiej smakują z sałatką śledziową
Sposób przygotowania
1. Placki: warzywa obierz, umyj, osusz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj serek, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp obie mąki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
2. Sałatka: burak wyszoruj, obierz. Natnij go na głębokość 1-2 cm i do rozcięcia nasyp po szczypcie soli i pieprzu. Możesz też polać go łyżeczką octu balsamicznego. Zawiń w folię i upiecz.
3. Ogórek i jabłko umyj, osusz, pokrój w kostkę. Podobnie pokrój ostudzony burak. Śledzia potnij na paseczki. Przygotowane składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
4. Rozgrzej olej, nałóż porcje ciasta, formując krążki, usmaż z obu stron, osącz z tłuszczu. Sałatkę nałóż na półmisek. Dołóż placki. Polej 1/4 jogurtu, resztę jogurtu podaj osobno. Posyp ziołami.
Im mniej tłuszczu tym lepiej
Jest na to kilka sprytnych, a bardzo prostych sposobów. Do ciasta na racuchy czy placki dodaj 1/2 łyżki spirytusu lub octu. Nie wpłynie to na smak placków, a wchłoną one mniej tłuszczu podczas smażenia (podobnie jak faworki). Do smażenia używaj patelni teflonowej, dobrze rozgrzanej, na której pędzelkiem rozprowadzisz niewielką ilość tłuszczu. Wybieraj oleje nierafinowane, o wysokim punkcie dymienia, czyli powyżej 180 ºC. Możesz też smażyć bez tłuszczu - do przygotowywanego ciasta wlej 2 łyżki oleju i pilnuj, by patelnia była dobrze rozgrzana.