Czy osoby chorujące na cukrzycę mogą jeść truskawki? Kluczowa jedna zasada
Są pyszne i zawierają składniki mające pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Truskawki to owoce sezonowe, bez których trudno wyobrazić sobie maj i czerwiec. Czy po te smaczne owoce mogą również sięgać osoby borykające się z cukrzycą?

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych. Występują w wielu odmianach - obecnie przyjmuje się, że jest ich niemal 2000. Różnią się kształtem, wielkością, barwą i smakiem.
Spis treści:
Truskawki: jedz na zdrowie. Oto ich właściwości
Pyszny owoc jest również ceniony za korzystne dla zdrowia właściwości. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych. W niewielkiej truskawce znajdują się witaminy i minerały. Co ciekawe, owoce te są świetnym źródłem witaminy C. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), już 100 g dojrzałych truskawek dostarcza niemal 70 mg tej witaminy. To więcej niż cytryna, która w 100 g zawiera jej od 40 do 60 mg.
Truskawki to również źródło witamin z grupy B i witaminy A. Oprócz tego owoce zawierają żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i mangan. Są również źródłem kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy, ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Truskawki zawierają również fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych. Działają też korzystnie na układ krążenia. NCEŻ zwraca uwagę, że truskawki mają również właściwości pomagające obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Truskawki są również źródłem pektyn usprawniających pracę jelit. Są owocami niskokalorycznymi - w 100 gramach znajduje się ok. 30 kcal.

Czy osoby chorujące na cukrzycę mogą jeść truskawki? Kluczowa jedna zasada
A teraz ważna wiadomość dla osób chorujących na cukrzycę. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 25. Oznacza to, że nie powodują dużego wzrostu stężenia glukozy po spożytym posiłku.
Kluczowa jest jedna zasada: osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością mogą jeść truskawki, ale w mniejszych ilościach. Należy pamiętać, że spożycie zbyt dużej porcji może powodować podniesienie stężenia glukozy we krwi.
Zobacz również:
- Włoch łapie się za głowę, Polacy zajadają na potęgę. Słodkie owoce z serem to obiadowy hit
- W maju zadbaj o borówkę amerykańską. Latem zbierzesz duże i smaczne owoce
- Konkurencja dla kapryśnej borówki amerykańskiej. Ta roślina z powodzeniem ją zastąpi
- Chorwaci się nim zajadają. W Polsce to wciąż niedoceniane warzywo
Dlatego dobrze jest łączyć truskawki z innymi produktami, które zawierają białko i tłuszcz. Dzięki temu organizm będzie trochę wolniej przyswajał naturalne cukry. Można je dodać np. do jogurtu naturalnego.
Osoby chorujące na cukrzycę owoce powinny spożywać w małych ilościach. Można je dodawać np. do surówek warzywnych. Dzięki temu łatwiej będzie nam kontrolować ilość owoców w codziennym menu.
"Należy przy tym pamiętać, że zdecydowanie niewskazane są dla osób z cukrzycą owoce suszone, kandyzowane, w syropie i inne owoce z dodatkiem cukru" - podaje NCEŻ.
Alternatywą dla owoców są oczywiście warzywa. Zawierają takie same witaminy i składniki mineralne jak owoce, wiele z nich jest źródłem błonnika rozpuszczalnego. I co ważne: warzywa zawierają o wiele mniej węglowodanów niż owoce.
***
Źródło:
- ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/truskawka-owocowy-smak-lata/
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/owoce-w-cukrzycy-jesc-czy-nie-jesc-2/